Adviezen

Voedingsstoffen en voordelen van rijst

Voedingsstoffen en voordelen van rijst


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie is ongeveer 20 procent van de calorieën die elke dag over de hele wereld worden geconsumeerd afkomstig van rijst. Hoewel het niet aan al je voedingsbehoeften kan voldoen, biedt rijst wel aanzienlijke hoeveelheden mineralen, B-vitamines en, als je voor ongeraffineerde rijst kiest, vezels. Kies voor bruine, zwarte of rode rijst boven geraffineerde witte rijst voor de meeste voedingsvoordelen.

Vezel

Het consumeren van meer vezels zal u helpen uw risico op hoog cholesterol, hartziekten en diabetes type 2 te verlagen. Vezels helpen ook om je te vullen terwijl je minder calorieën eet, dus het is gemakkelijker om een ​​gezond gewicht te behouden. Elke kop bruine rijst biedt 3,5 gram vezels, of 14 procent van de dagelijkse waarde. Witte rijst daarentegen bevat slechts ongeveer 0,6 gram vezels per kop.

Mineralen

Als je een portie bruine rijst eet, krijg je 22 procent van de DV voor magnesium, 15 procent van de DV voor fosfor en 6 procent van de DV voor ijzer. Dezelfde hoeveelheid witte rijst bevat 15 procent van de DV voor ijzer, maar slechts 6 procent van de DV voor magnesium en 7 procent van de DV voor fosfor. Magnesium houdt je zenuwen, hart, spieren en immuunsysteem goed, terwijl fosfor essentieel is voor sterke botten en het produceren van DNA. U hebt ijzer nodig voor het vormen van de rode bloedcellen die zuurstof door uw lichaam vervoeren.

B Vitaminen

U hebt B-vitamines nodig om voedsel om te zetten in energie, een goede werking van de hersenen en het zenuwstelsel en om uw huid, ogen, lever en haar gezond te houden. Bruine rijst levert 13 procent van de DV voor thiamine en niacine, 15 procent van de DV voor vitamine B-6 en 2 procent van de DV voor folaat in elke portie. Witte rijst is vaak verrijkt met B-vitamines, dus een portie bevat 21 procent van de DV voor thiamine, 17 procent van de DV voor niacine, 45 procent van de DV voor foliumzuur en 2 procent van de DV voor vitamine B-6.

Fosfolipiden

Hoewel rijst over het algemeen vetarm is, met bruine rijst die 1,6 gram bevat en witte rijst met 0,4 gram per kop, is de helft van het vet dat het bevat in de vorm van fosfolipiden, volgens een artikel gepubliceerd in "Food Chemistry" in augustus 2013. Deze vetten kunnen helpen bij de beheersing van diabetes type 2 vanwege de manier waarop ze de fysieke kenmerken en de verteerbaarheid van het zetmeel in rijst beïnvloeden.

Overwegingen

Hoewel rijst een voedzaam onderdeel van uw dieet kan zijn, zou het niet het enige graan moeten zijn dat u consumeert. Het is een van de korrels die de grootste hoeveelheden arseen uit de grond en het water absorbeert, dus het eten van zeer grote hoeveelheden van deze korrel kan uw risico op kanker en andere gezondheidsproblemen verhogen. Een artikel gepubliceerd in "Consumer Reports" in november 2012 merkte op dat veel soorten rijst en rijstproducten in de supermarkt verontrustende niveaus van arseen bevatten, dus u moet uw consumptie van de meeste rijstproducten beperken tot één tot drie porties per week.