Adviezen

Welk deel van de rug beïnvloeden deadlifts?


Naast het feit dat het een van de drie powerlifting-oefeningen is, zijn deadlifts gemeengoed in bodybuilding, krachttraining en zelfs algemene fitnessroutines. Vaak aangeduid als een full-body, of geïntegreerde oefening, werken deadlifts veel verschillende spiergroepen, waarvan een van de belangrijkste je rug is. De deadlift werkt echter niet slechts één deel; verschillende delen van je rug worden in elke fase van de deadlift bewerkt.

Onderrug

De spieren in je onderrug, bekend als de spinale erectoren, zijn het meest actief in de eerste fase van de deadlift. Terwijl je de stang van de vloer begint te tillen, moet je onderrug licht gebogen blijven om een ​​neutrale wervelkolompositie te behouden. Het zijn de ruggenmergers die ervoor zorgen dat je onderrug in een goede positie blijft. Powerlifters hebben vaak zeer goed ontwikkelde lage rugspieren vanwege de hoeveelheid die ze kunnen deadlift, beweert de Canadese krachttrainer Charles Poliquin in zijn artikel 'Vlees op de wervelkolom te leggen'. Het gebruik van een slechte vorm en het afronden van je rug zal echter niet alleen falen om je onderrugspieren op te bouwen, maar kan ook letsel veroorzaken.

Lats

De lats zijn de spieren die van je oksel naar de zijkant van je heupen lopen. Terwijl de meeste mensen hun latten met kin-omhoog en rijen werken, werken deadlifts ook uw lats. Volgens je powerlifter en fysiotherapeut Mike Robertson van Indianapolis Fitness en Sports Training, trek je je lats naar achteren en houd je ze vanaf de eerste keer strak vast. Door uw latten terug te trekken, kunt u ook de afronding van uw onderrug beperken.

Rhomboids en vallen

De spieren in het midden van je rug zijn de rhomboïden, en degenen bovenaan je rugspieren in je nek zijn je vallen. Het laatste deel van de deadlift, waarbij je de stang van kniehoogte naar lockout-positie trekt, vereist sterke rhomboids en vallen. Je moet deze spieren gebruiken om je schouderbladen naar achteren te trekken en de lift krachtig af te maken. Deadlifts zijn een van de weinige oefeningen die diepte en dikte toevoegen aan zowel je bovenste vallen als midback, volgens kracht- en conditioneringsspecialist Dean Somerset.

Overwegingen

Vorm is noodzakelijk voor de deadlift; als je een slechte vorm gebruikt, rek je je rugspieren niet volledig en kun je letsel oplopen. Je kunt deadlift-variaties gebruiken om je op verschillende delen van je rug te richten. Deadlifts op de knieën, waar je de stang naar kniehoogte tilt, kort pauzeert en vervolgens weer laat zakken, raakt je onderrug meer, terwijl rack-pulls, uitgevoerd door deadlifting in een verhoogde startpositie, beter zijn voor het richten op je lats, vallen en rhomboids.