Info

Voelt u zich door overgewicht moe en moe?


Overgewicht leidt tot een breed scala aan medische aandoeningen, waarvan vele vermoeidheid veroorzaken. Mayo Clinic zegt dat als uw body mass index of BMI tussen 25,0 en 29,9 ligt, u te zwaar bent. Een BMI boven de 30 wordt beschouwd als zwaarlijvig. Om uw BMI te berekenen, deelt u uw gewicht in kilogram door uw lengte in vierkante meters. Als u te zwaar bent, zal een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging uw vermoeidheid verminderen.

Hart problemen

Atherosclerose, of een verstopping van de slagaders, vermindert de bloedtoevoer naar het hart. Deze aandoening leidt tot coronaire hartziekte, die vooral voorkomt bij mensen met overgewicht. Bij vrouwen is vermoeidheid een symptoom van coronaire hartziekte. Als u een vrouw bent, meet u uw taille net boven uw navel. Als de meting meer dan 35 centimeter is, is uw risico op hartaandoeningen hoger. Om je minder moe te voelen en je risico op hartaandoeningen te verminderen, breng je gezonde levensstijlen aan, zoals het verlagen van cholesterol en regelmatig sporten.

Slaapapneu

Extra gewicht kan bijdragen aan obstructieve slaapapneu, een aandoening die ervoor zorgt dat de spieren van uw keel tijdens de slaap ontspannen. Als gevolg hiervan wordt uw luchtweg versmald en wordt er minder lucht opgenomen terwijl u ademt. Hierdoor zit er minder zuurstof in uw bloed, wat een gevoel van vermoeidheid veroorzaakt. Obstructieve slaapapneu resulteert ook in het kort meerdere keren wakker worden tijdens de slaap, waardoor een minder rustgevende slaapervaring ontstaat. Als u te zwaar bent, kunt u vermoeidheid ervaren zonder te beseffen dat slaapapneu de oorzaak is. Uw arts kan u helpen bepalen of u slaapapneu heeft.

Suikerziekte

Overgewicht is een van de belangrijkste risicofactoren voor diabetes type 2. Deze aandoening veroorzaakt onder andere vermoeidheid. Als u ouder bent dan 45 jaar en overgewicht of obesitas heeft, moet u door uw arts op diabetes worden getest. Om uw risico op deze aandoening te verlagen, moet u elke dag fysiek actief zijn en een gezond dieet en gewicht behouden.

Niet-alcoholische Steatohepatitis

De leverziekte niet-alcoholische steatohepatitis, NASH, komt het meest voor bij mensen die geen alcohol drinken en te zwaar of zwaarlijvig zijn. Deze aandoening kan leiden tot cirrose, die de lever permanent beschadigt. Vermoeidheid is een vroeg symptoom, maar kan in elk stadium van de ziekte aanwezig zijn. Er zijn geen specifieke behandelingen voor NASH. U kunt uw risico echter verminderen door de standaardvoorzorgsmaatregelen te volgen om een ​​gezond gewicht en een uitgebalanceerd dieet te bereiken en te behouden. Het vermijden van onnodige medicijnen wordt ook aanbevolen.