Adviezen

Positieve effecten van sport op kinderen


Veel kinderen doen aan sport, of het nu gaat om Little League Baseball, Pee Wee Football of lessen in vechtsporten of gymnastiek in een lokaal recreatiecentrum. Veel kinderen kiezen er natuurlijk voor om voor de lol te sporten, maar sporten hebben veel positieve effecten op kinderen die eraan deelnemen. Jongere kinderen hebben meestal meer plezier met sporten wanneer ze op een vriendelijke manier worden gespeeld, zonder al te veel concurrentie of druk om te winnen.

Positieve effecten op lichamelijke gezondheid

Kinderen die deelnemen aan fysieke activiteiten zoals sport, ervaren positieve gezondheidsvoordelen, waaronder een verlaagd risico op hoge bloeddruk, obesitas, hartaandoeningen, diabetes en sommige soorten kanker, volgens de President's Council on Physical Fitness and Sports. De Raad van de Voorzitter beveelt dagelijks minimaal een uur lichamelijke activiteit aan voor kinderen. Volgens een artikel gepubliceerd door de Universiteit van Florida, hebben kinderen die aan sport doen ook minder kans om te roken of drugs en alcohol te gebruiken dan kinderen die niet aan sport doen. Tienermeisjes die aan sport doen, hebben minder kans zwanger te worden dan meisjes die niet aan sport doen.

Positieve effecten op stemming en geestelijke gezondheid

Kinderen die aan sport doen, ervaren ook positieve effecten op hun geestelijke gezondheid. Lichamelijke activiteit veroorzaakt de afgifte van endorfines in de hersenen, chemicaliën die de stemming stimuleren en depressie helpen voorkomen en verlichten, volgens de Mayo Clinic. De Universiteit van Florida meldt zelfs dat kinderen die aan sport doen, minder kans hebben om een ​​depressie te ontwikkelen dan kinderen die niet deelnemen. Lichamelijke activiteit verlicht ook angst.

Positieve effecten op eigenwaarde

De Universiteit van Florida meldt dat deelname aan sport kinderen helpt om zelfvertrouwen te ontwikkelen en dat meisjes die aan sport doen, meer zelfvertrouwen ontwikkelen en een gezonder lichaamsbeeld hebben dan meisjes die niet aan sport doen. Verbeterde eigenwaarde en zelfvertrouwen helpen ook de stemming en geestelijke gezondheid te verbeteren.

Positieve sociale effecten

Kinderen die deelnemen aan sport verdienen betere cijfers op school en ontwikkelen betere sociale vaardigheden, volgens de Universiteit van Florida. Deelname aan sport biedt kinderen de mogelijkheid om vriendschappen te ontwikkelen, te leren verliezen en gracieus te winnen, om beurten te oefenen, leiderschapsrollen op zich te nemen, regels te leren volgen en het beheren van conflicten te oefenen. De sociale interactie tijdens het sporten verbetert ook het humeur en de geestelijke gezondheid. Hoewel deze ontwikkelingen gunstig zijn voor alle kinderen, wijst de website van de speciale onderwijsadviseur erop dat ze mogelijk nog voordeliger zijn voor kinderen met speciale behoeften.

Middelen