Beoordelingen

Juiste lichaamsmechanica voor fietsen

Juiste lichaamsmechanica voor fietsen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Zoals de meeste mensen heb je waarschijnlijk als kind leren fietsen, en als je eenmaal leert, vergeet je het nooit meer. Maar of u nu rijdt voor recreatie, competitie of als een duurzame manier van transport, het aanbrengen van kleine veranderingen in de manier waarop u rijdt, kan een enorm verschil in prestaties hebben. Wat nog belangrijker is, is dat het verbeteren van uw techniek uw gewrichten en spieren spaart, zodat u jarenlang van pijnloos fietsen kunt genieten.

Voet mechanica

Je lichaam werkt als een kinetische ketting, wat betekent dat een slechte uitlijning op één gewricht kan leiden tot problemen in andere delen van het lichaam. Omdat u kracht door uw voeten uitoefent, kan een slechte plaatsing pijn en letsel aan de knieën, enkels en achillespees veroorzaken. Personen die te veel proneren, wat betekent dat de enkels naar binnen rollen, zijn het meest kwetsbaar voor letsel. Er moet kracht worden uitgeoefend op het pedaal bij de voorvoet. Je enkels mogen niet in de richting van het fietsframe rollen. Om een ​​optimale kracht te bereiken en letsel te minimaliseren, handhaaf een hoek van 90 graden tussen uw voeten en onderbeen door alle fasen van de crankrotatie. Juiste fietsschoenen en het gebruik van teenclips of schoenplaatjes helpen je om de voet optimaal uit te lijnen.

Knieën en heupen

De spieren die kracht genereren om te fietsen, kruisen zowel je heupen als je knieën en plaatsen grote hoeveelheden stress op die gewrichten. De optimale uitlijning van de heupen en knieën wordt bepaald door uw positie in het zadel en zijn hoogte. Zittend, centreer uw gewicht over uw zitbeenderen zodat u geen druk uitoefent op uw geslachtsdelen, of op de zenuwen en slagaders die van de basis van uw wervelkolom afdalen. Stel uw fiets zo af dat uw bereik niet ervoor zorgt dat uw heupen naar voren rollen. Terwijl u fietst, moeten uw knieschijven naar voren wijzen en moet uw knie licht gebogen zijn wanneer de slinger op zes uur staat. Probeer een gelijkmatige cadans te behouden, perfecte cirkels te maken en gelijke kracht uit te oefenen met beide benen.

Kofferbak en bovenlichaam

Een juiste positionering van uw bovenlichaam kan energie besparen, uw wervelkolom beschermen en een efficiënte ademhaling bevorderen. Tijdens het rijden moet uw bovenlichaam ontspannen zijn. Houd uw vuisten niet op elkaar en trek uw schouders niet op. Houd een neutrale wervelkolom en rol je schouders op en neer. Om de longcapaciteit te optimaliseren, adem diep door je buik, waardoor je middenrif omhoog en omlaag kan. Situps en pushups kunnen de spieren van je romp en bovenlichaam versterken om maximale ondersteuning voor een goede fietshouding te bieden.

Stretch voor evenwicht

Als je regelmatig fietst, is routinematig strekken cruciaal. Vanwege de lichaamshouding die uniek is voor fietsen, kan niet-rekken leiden tot slopende houdingsonevenwichtigheden en letsel. Belangrijke gebieden zijn de kuiten, schenen, hamstrings, heupbuigers en borstspieren. Het strekken van de onderrug vermindert de druk op uw tussenwervelschijven. Rekoefeningen voor de nek en schouders verminderen de spanning in de bovenrug. Yoga en Pilates zijn ideale cross-trainingsactiviteiten voor fietsers omdat ze evenwichtige spierspanning bij de gewrichten bevorderen.