Info

Wat is het voordeel van lage pH in de maag?


Spijsvertering is afhankelijk van maagzuur, geproduceerd door de pariëtale cellen in de maag wanneer voedsel het spijsverteringskanaal binnenkomt. Wanneer de pariëtale cellen niet genoeg zuur afscheiden, of u medicijnen neemt om de zuurgraad te verminderen, stijgt de pH van de spijsverteringssappen in de maag of wordt minder zuur. Een minder zure omgeving interfereert met de afbraak en vertering van voedsel.

Voedsel verdeling

Kauwen alleen breekt het voedsel niet genoeg af zodat je lichaam het kan verteren. De afgifte van maagzuur als reactie op de aanwezigheid van voedsel initieert het karnen en de darmcontracties die voedsel afbreken in een semi-vloeibare soep genaamd chyme. Voedsel dat door de darmen gaat zonder af te breken, kan je lichaam niet voeden, omdat de voedingsstoffen binnenin nooit hun doel bereiken. De enzymen die voedsel verder afbreken, werken het beste in een zure omgeving. Pepsine, een enzym dat eiwitten afbreekt, werkt het beste in een pH-omgeving tussen 1,8 en 3,5, legt de website van de Universiteit van Washington uit. Maagzuur initieert ook de afgifte van spijsverteringsenzymen uit de alvleesklier, die ook helpen bij het afbreken van eiwitten en koolhydraten, legt apotheker RoseMarie Pierce uit op haar website, Holistic Pharmacist.

Dodende bacteriën

Als maagsappen niet extreem zuur waren, zouden meer bacteriën en parasieten in voedsel je ziek maken. De lage pH in de maag creëert een onherbergzame omgeving voor bacteriën en parasieten, waarbij ze worden gedood of hun aantal sterk wordt verlaagd voordat ze de darmen kunnen bereiken en u ernstig ziek maken. Maagzuur met een pH van minder dan 3 kan bacteriën doden in minder dan 15 minuten, volgens een Australische studie gepubliceerd in het novembernummer van 'Infectie en immuniteit'. Een pH van meer dan 4 vermindert het antibacteriële effect en kan bacteriegroei veroorzaken.

Absorptie

Je lichaam kan bepaalde vitamines, waaronder vitamine B12, niet opnemen zonder maagzuur. Zoutzuur, het belangrijkste maagzuur, samen met maagprotease, werkt om B12 uit voedsel vrij te maken zodat uw lichaam het kan absorberen. Wanneer de pariëtale cellen niet voldoende hoeveelheden van het zuur produceren, kunt u B-12 niet goed absorberen en kunt u bloedarmoede ontwikkelen. Vetoplosbare vitamines zoals vitamine A en D, evenals het mineraal calcium, zijn ook afhankelijk van een lage maag-pH voor optimale absorptie. Maagzuur in de twaalfvingerige darm, het deel van de dunne darm dat zich het dichtst bij de maag bevindt, vergemakkelijkt ook de ijzerabsorptie, wat ook bloedarmoede voorkomt.

Risico's van verminderd maagzuur

Het produceren van minder maagzuur - een veel voorkomend verschijnsel naarmate mensen ouder worden - of het kunstmatig verlagen met medicijnen om zure reflux te verminderen, kan ernstige gevolgen hebben. Slechte opname van voedingsstoffen kan leiden tot een verhoogd risico op botbreuken, evenals Clostridium difficile-geassocieerde diarree of door de gemeenschap verworven pneumonie, een onderzoek van de University of Michigan van studies gepubliceerd in het oktobernummer van "Gastroenterology and Hepatology". Verminderde maagzuurproductie kan ook de werkzaamheid van medicijnen tegen bloedplaatjes beïnvloeden om het risico op stolselvorming en hart- en vaatziekten te verminderen.