Beoordelingen

Juiste knie-uitlijning voor fietsen

Juiste knie-uitlijning voor fietsen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Wielerkniepositie is cruciaal voor gezondheid en prestaties. Knieën vertrouwen op interne steunpunten, hendels, katrollen en balans om goed te presteren. Als een van deze factoren is uitgeschakeld, merkt u dit misschien eerst niet. Maar uiteindelijk zal de slechte uitlijning ervoor zorgen dat je knie slijt, pijnlijk wordt of zelfs faalt. Als je fiets echter goed is afgesteld, moeten je knieën zonder problemen duizenden en duizenden kilometers afleggen en sterker worden met elke pedaalslag.

Symptomen

Je knieën mogen nooit pijn doen tijdens of na een rit, tenzij je andere onderliggende medische aandoeningen hebt waarbij je knie betrokken is. Fietsen wordt soms gebruikt voor knieblessustherapie omdat het weinig impact heeft. Het wordt ook gebruikt door langlaufers in het laagseizoen om het uithoudingsvermogen van de knie en kracht op te bouwen. Als u twijfelt over de gezondheid van uw knieën, kan een controle door een arts onderliggende oorzaken van kniepijn elimineren. Als je geen kniepijn hebt maar je fiets voelt traag of moeilijk te trappen, kan dit ook een indicatie zijn dat je knieposities niet zijn geoptimaliseerd.

Zitplaats

Als je knieën pijn doen tijdens het rijden, is de kans groot dat je zitpositie te ver naar voren of te ver naar achteren is. Als u op de stoel zit met uw voeten op de pedalen, moet het midden van uw knie zich direct boven de pedaalas bevinden wanneer het pedaal perfect horizontaal staat in de 3-uur positie. Je kunt dit controleren door je fiets in een trainer te plaatsen. Klim op de fiets. Plaats uw voeten op de pedalen en draai een van deze naar de 3 uur positie. Hang een verzwaarde string aan het midden van je knie. Het moet de pedaalas recht naar beneden kruisen. Als uw knie te ver naar voren of te ver naar achteren is, schuift u de stoel naar voren of naar achteren totdat u uw knie centreert boven de pedaalas. Als je deze meting niet goed kunt krijgen, ongeacht hoeveel je de stoel verstelt, heeft de fiets de verkeerde maat. Koop een andere fiets.

Zadelhoogte

Onderaan de pedaalslag mag je been nooit helemaal recht zijn. Er moet altijd een lichte buiging in uw knie zijn aan de onderkant van de slag. In het ideale geval is de bocht tussen 5 en 10 graden. Als het meer dan 10 graden is, til de zadelpen omhoog totdat de bocht binnen het bereik is. Als het minder dan 5 graden is, laat de stoel dan zakken totdat de bocht binnen het bereik is. Dit optimaliseert ook je pedaalslag, waardoor je fiets beter reageert. Een snelle manier om deze meting te controleren: als u merkt dat u tijdens het fietsen van links naar rechts dobbert, is de stoel te hoog. Als u het gevoel heeft dat u te hard werkt, niet in staat bent om snelheid te maken of heuvels te beklimmen, is uw stoel misschien te laag.

Uitlijning pedaal

Als je pedalen gebruikt die aan je schoen vastklikken - heel gebruikelijk op moderne fietsen - kun je op het pedaal vertrouwen om je knie links en rechts uitgelijnd te krijgen. Pedalen die uw knie in positie vergrendelen, houden uw knieën naar voren gericht, maar ze hebben ook een kleine hoeveelheid float. Met dergelijke pedalen kunnen uw knieën meestal ongeveer 6 graden van links naar rechts bewegen, wat binnen het aanbevolen bewegingsbereik is. Deze hoek wordt bepaald door uw rijstijl en uw benen vinden van nature de beste positie binnen de 6-graden float. Als je knieën pijn doen omdat het pedaal ze in een juiste positie duwt, kan het even wennen zijn. Als het pijn blijft doen, heeft uw knie mogelijk medische hulp nodig.