Info

Wat zijn de voordelen van het elke ochtend toevoegen van een banaan aan havermout?


Een warme kom havermout is een eenvoudige, voedzame en traditionele Amerikaanse ontbijtkeuze. Havermout bevat relatief weinig calorieën, maar is rijk aan vezels, mineralen en vitamines. Het toevoegen van een rijpe banaan aan je havermout voegt niet alleen zoetheid en smaak toe, maar verhoogt ook het aantal calorieën en verbetert de voedingswaarde aanzienlijk.

Voordelen van haver

Haver is een glutenvrij graan dat vaak wordt gebruikt om ontbijtgranen, mueslirepen, brood en vele andere gebakken producten te maken. Ze bevatten relatief weinig calorieën van 160 per gekookt kopje. Volkoren haver bevat de meeste voedingsstoffen en vezels - ongeveer 4 gram per kopje - omdat ze de kiem, het endosperm en de zemelen van het graan bevatten. In tegenstelling, bevatten meer geraffineerde haver typisch alleen het zetmeelrijke endospermgedeelte. Volkoren haver zijn uitstekende bronnen van mangaan en oplosbare vezels, evenals goede bronnen van veel B-vitamines, magnesium, selenium, zink, fosfor, ijzer en eiwit. De primaire voordelen van het eten van veel oplosbare vezels is dat het ongezond LDL-cholesterol in het bloed verlaagt en de bloedsuikerspiegel reguleert. Havermout bevat verschillende hoeveelheden volle granen, afhankelijk van het merk.

Voordelen van bananen

Bananen bevatten gematigde hoeveelheden calorieën - ongeveer 105 in een middelgrote vrucht. Ze bevatten ook behoorlijk wat koolhydraten, voornamelijk in de vorm van vezels en fructose, wat hun zoetheid verklaart - vooral wanneer ze rijp zijn. Bananen bevatten sporen van veel vitamines en mineralen, maar ze zijn uitzonderlijk hoge bronnen van kalium. Kalium wordt gebruikt als elektrolyt in uw lichaam, wat betekent dat het helpt om elektrische signalen over te dragen, lichaamsvloeistoffen te reguleren en een normale bloeddruk te handhaven. Een gebrek aan kalium of andere elektrolyten veroorzaakt spierkrampen en disfunctie, evenals vochtophoping genaamd oedeem.

Havermout combineren met bananen

Het combineren van havermout met bananen voor het ontbijt biedt veel voedingsvoordelen. In termen van calorieën levert 1 kop volkoren haver en een middelgrote banaan ongeveer 265 calorieën in de vorm van koolhydraten, eiwitten en wat vet. Dat kwalificeert het als een relatief caloriearm ontbijt, maar het hoge vezelgehalte - ongeveer 7 gram gecombineerd - houdt je waarschijnlijk langer vol en vermindert de wens om te snoepen voor de lunch, wat kan helpen bij het afvallen. Bovendien verhoogt een vezelrijk ontbijt de bloedsuikerspiegel niet, wat veilig is voor diabetici en geweldig voor iedereen die het suikergehalte van een suikerachtig ontbijt wil vermijden. De onoplosbare vezels in volkoren havermout en bananen zijn goed voor je spijsvertering omdat het je ontlasting ophoopt en regelmatige stoelgang bevordert.

Aanbevelingen

Lees bij het kopen van havermout de etiketten aandachtig en kies het type met de meeste volkoren haver en de minste hoeveelheid toegevoegd zout en suiker. Hoog verwerkte en gearomatiseerde havermout bevat vaak veel natrium en geraffineerde suiker en veel minder voedingsvezels, wat kan leiden tot pieken in bloedglucose en insuline-afgifte. Als volkoren havermout niet zoet genoeg is voor je gehemelte, voeg dan een goed gerijpte banaan toe die net bruin begint te worden. Voor de meeste gezondheidsvoordelen moet de inname van voedingsvezels dagelijks minimaal 25 gram zijn, waarvan ongeveer de helft uit oplosbare vezels.