Info

Wat zijn de voordelen van appelmoes?


Als je een paar appels hebt die je niet kunt eten voordat ze slecht worden, verander ze dan in appelmoes en bevries het voor later. Of je je appelmoes gewoon lekker vindt of liever als ingrediënt in zoete of hartige recepten gebruikt, je krijgt wat gezondheidsvoordelen door de vezels en fytochemicaliën die het bevat.

Voeding

Elke portie appelmoes van 1 kop bevat 102 calorieën en biedt 2,7 gram vezels, wat ongeveer 11 procent is van de dagelijkse waarde van 25 gram. Vezel helpt uw ​​risico op constipatie, hartaandoeningen, hoog cholesterol en diabetes type 2 te verlagen. Hoewel het geen bijzonder goede bron van vitamines en mineralen is, bevat appelmoes kleine hoeveelheden van veel van deze voedingsstoffen, waaronder vitamine C en kalium.

Gebruik als vervanging voor vet

Bij het bakken maakt appelmoes een voedzame vetvervanger. Voeg appelmoes toe in plaats van vloeibaar vet, inclusief olie of gesmolten boter, en u verhoogt de vezel in uw gebakken goed terwijl het vet vermindert. Begin met het vervangen van de helft van het vet voordat je het allemaal probeert te vervangen. De appelmoes helpt ook om uw gebakken producten vochtig te houden. Helaas werkt deze truc niet goed als vervanging voor vaste vetten.

Gezondheidsvoordelen

Appels bieden grote hoeveelheden nuttige fytochemicaliën, waaronder catechine, chlorogenic zuur, phloridzin en quercetine, die allemaal als antioxidanten werken om celbeschadiging te voorkomen. Deze voordelige fytochemicaliën kunnen uw risico op astma, de ziekte van Alzheimer, kanker, hartziekten en diabetes type 2 verlagen, volgens een artikel gepubliceerd in "Advances in Nutrition" in september 2011. Het gehalte aan nuttige polyfenolen in appelmoes is vergelijkbaar met dat in hele appels, volgens een studie gepubliceerd in "The Journal of Food Composition and Analysis" in 2011, dus appelmoes kan veel van dezelfde voordelen bieden.

Gezondste type

De gezondste soort appelmoes is zelfgemaakte, ongezoete appelmoes gemaakt van ongeschilde appels. Commerciële appelmoes wordt vaak gemaakt zonder de appelschil, wat het vezel- en fytochemische gehalte van het eindproduct verlaagt. Appelschil bevat vier tot 15 keer de hoeveelheid nuttige fytochemicaliën als het vlees, volgens een studie gepubliceerd in "The Journal of Food, Agriculture & Environment" in 2009, dus je wilt het niet weglaten. Het toevoegen van kaneel kan helpen de zoetheid in uw appelmoes naar voren te brengen zonder toegevoegde suiker. Kaneel kan ook gezondheidsvoordelen hebben, zoals het verlagen van uw risico op een hoog cholesterolgehalte en hartaandoeningen en het werken als een ontstekingsremmer en antioxidant, volgens een artikel gepubliceerd in "Critical Reviews in Food Science and Nutrition" in oktober 2010.