Beoordelingen

Wat is de ADH voor fosfor?


Fosfor, een mineraal dat nodig is voor elke cel in je lichaam, kan worden verkregen uit een breed scala aan voedingsmiddelen. Aanbevolen dagelijkse fosforinname varieert per leeftijd. Door te begrijpen hoeveel fosfor u nodig hebt en waar u het kunt vinden, kunt u uw fosforgehaltes binnen een gezond bereik houden.

Wat doet fosfor?

Fosfor heeft veel functies in je lichaam. Ten eerste is het nodig om te groeien en botten en tanden te behouden. In feite wordt 85 procent van de fosfor in je lichaam opgeslagen in je botten en tanden. Dit mineraal is nodig om hormonen en enzymen in uw lichaam goed te laten functioneren. Het wordt zelfs gebruikt om DNA en RNA te produceren, de genetische moleculen in elke cel. Ten slotte heeft uw lichaam fosfor nodig voor het creëren, opslaan en gebruiken van energie.

ADH van fosfor

Het Institute of Medicine beveelt aan dat volwassenen dagelijks 700 milligram fosfor consumeren. Kinderen tussen 9 en 18 jaar hebben 1250 milligram per dag nodig, omdat de botontwikkeling en -vorming in dit stadium van het leven snel is. Jongere kinderen hebben minder fosfor nodig. Baby's van 0 tot 6 maanden oud hebben 100 milligram per dag nodig en baby's van 7 tot 12 maanden oud hebben 275 milligram per dag nodig. Kinderen tussen de 1 en 3 jaar hebben 460 milligram per dag nodig, terwijl kinderen tussen de 4 en 8 jaar 500 milligram per dag nodig hebben.

Fosfor in uw dieet

Als een bepaald voedingsmiddel een goede bron van eiwitten is, is de kans groot dat het ook een goede bron van fosfor is. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan fosfor zijn zuivelproducten, vlees en noten. Fosfor is zo gemakkelijk te vinden in het Amerikaanse dieet dat een tekort aan dit mineraal ongewoon is. Het consumeren van grote hoeveelheden alcohol kan echter leiden tot lage fosforgehaltes. Bovendien kunnen bepaalde medicijnen, waaronder antacida, ACE-remmers en sommige bloedverdunners fosfor verminderen.

Kun je teveel fosfor hebben?

Als er teveel fosfor in uw bloed zit, kan dit calcium uit uw botten uitlogen, waardoor ze zwak en broos worden, waardoor ze meer vatbaar zijn voor fracturen. Als u een bepaalde medische aandoening heeft, zoals chronische nierziekte, kan bloedfosfor te hoog worden. Het is dus mogelijk dat u uw fosforwaarden nauwlettend in de gaten moet houden. Op advies van uw arts moet u mogelijk voorkomen dat u voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan fosfor om uw fosforgehalte onder controle te houden.