Info

10 manieren om je hart gezond te houden


Hartziekte is de belangrijkste doodsoorzaak. Sommige risicofactoren voor hartziekten zijn erfelijk, maar er zijn 10 belangrijke levensstijlkeuzes die u kunt maken om uw hart gezond te houden.

Rook niet

Roken of het gebruik van tabak is volgens MayoClinic.com een ​​van de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van hartaandoeningen. Chemicaliën in tabak kunnen uw hart en bloedvaten beschadigen, wat uiteindelijk kan leiden tot een hartaanval. Als u al rookt, is het niet te laat: uw risico op hartaandoeningen neemt af binnen een jaar na stoppen met roken.

Oefeningen doen

De American Heart Association beveelt elke week minimaal 150 minuten matige lichamelijke activiteit aan. Oefening kan u helpen een gezond gewicht te behouden, wat de kans verkleint om andere aandoeningen te ontwikkelen die uw hart kunnen belasten, zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes. Oefeningen zoals wandelen, fietsen, dansen, traplopen, zwemmen, joggen en zelfs tuinieren kunnen ook stress verminderen, wat ook een factor kan zijn bij hartaandoeningen.

Beperk vet

Een vetarm dieet kan u helpen een laag cholesterol- en bloeddrukniveau te handhaven. Eet mager vlees en vis in plaats van vette stukken vlees. Vervang boter, reuzel en gehydrogeneerde oliën door hart-gezonde olijfolie. Verminder uw inname van vetrijke zuivelproducten zoals kaas, ijs en volle melk en vervang ze door vers fruit en groenten - dit kan volgens MayoClinic.com helpen bij het voorkomen van hartziekten.

Eet meer vezels

Voeg oplosbare vezels toe aan uw dieet door meer haver, volkoren rijst en zemelen te eten. Bonen en aardappelen zijn ook gezonde voedingsmiddelen die veel vezels bevatten. Vermijd bewerkte vormen van vezels zoals poeders en mengsels; sommige bevatten grote hoeveelheden suiker. Als u meer vezels eet, moet u meer water drinken om constipatie te voorkomen.

Drink alcohol met mate

Op lage niveaus kan alcohol een beschermend effect op uw hart hebben, maar matiging is de sleutel: een matige, hart-gezonde hoeveelheid alcohol is niet meer dan twee drankjes per dag voor mannen en één per dag voor vrouwen.

Geniet van antioxidanten

Antioxidanten beschermen uw lichaam op cellulair niveau tegen de schadelijke effecten van de omgeving. Helder en donker gekleurd fruit en groenten zoals bosbessen, frambozen, boerenkool, spinazie en mango's bevatten veel antioxidanten. Donkere chocolade, die hart-gezonde flavonoïden bevat, is ook goed voor je met mate.

Verlaag uw insulineniveaus

Verminder of laat eenvoudige, "witte" korrels uit uw dieet achter om pieken in het insulineniveau en daaropvolgende snelle crashes te voorkomen. Vervang wit brood en witte rijst door volle granen, bruine rijst en quinoa. Vervang sterk bewerkte granen met een hoog suikergehalte door havermout.

Ontvang regelmatig gezondheidsonderzoeken

Hoge bloeddruk en hoog cholesterol kunnen uw hart en bloedvaten beschadigen, maar de enige manier om uw niveaus te kennen is om te worden getest. Laat uw bloeddruk minstens om de twee jaar controleren, vaker als uw cijfers niet binnen een gezond bereik liggen. Laat uw cholesterol minstens om de vijf jaar controleren.

Zorg voor gezonde relaties

Het onderhouden van een sterk sociaal en familienetwerk kan hartaandoeningen helpen voorkomen. Neem deel aan sociale activiteiten met leeftijdsgenoten en blijf in contact met familieleden. Als u ondersteuning nodig hebt bij uw gezondheidsdoelen, ga dan naar een steungroep of word lid van een wandelclub.

Welterusten

Slechte slaap kan bijdragen aan hartziekten en hartziekten kunnen de slaap verstoren. Harvard Medical School stelt de volgende methoden voor om uw slaapgewoonten te verbeteren: Ga naar bed en sta elke dag op hetzelfde tijdstip op; gebruik je bed alleen voor slapen en seks; vermijd of verminder cafeïne, nicotine en alcohol.