Info

Voordelen van gekookte aardappelen


Een nietje in het gemiddelde Amerikaanse dieet, aardappelen dragen bij aan uw aanbevolen zetmeelrijke groente-inname - 5 tot 6 kopjes per week, volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Als u ervoor kiest om uw aardappelen te koken, in tegenstelling tot frituren of frituren, kunt u van hun voordelen genieten zonder dat u extra bakolie nodig heeft. Het toevoegen van gekookte aardappelen aan uw dieet verhoogt uw vitamine- en mineraleninname, wat bijdraagt ​​aan uw algehele gezondheid.

Koper en fosfor

Gekookte aardappelen bevatten fosfor en koper, twee essentiële mineralen. Je gebruikt fosfor om verschillende belangrijke biologische verbindingen te maken, waaronder de lipiden in je celmembranen, hemoglobine en DNA. Het draagt ​​ook bij aan uw botweefsel. Koper helpt u lysyloxidase te maken, een enzym dat nodig is voor gezond bindweefsel, en ondersteunt ook verschillende aspecten van de hersenfunctie. Een portie gekookte aardappelen van 1 kop levert 293 microgram koper en 69 milligram fosfor. Dit is gelijk aan 33 procent van uw dagelijks aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor koper en 10 procent van uw ADH voor fosfor, volgens de Food and Nutrition Board van het Institute of Medicine.

Kalium en mangaan

Gekookte aardappelen leveren ook de essentiële mineralen mangaan en kalium. Kalium helpt de elektrolytenbalans van uw lichaam te handhaven en speelt een sleutelrol in de spier-, hart- en zenuwfunctie. Mangaan ondersteunt uw metabolisme en helpt u ook collageen te produceren, een eiwit dat belangrijk is voor wondgenezing. Gekookte aardappelen bevatten 591 milligram kalium per kopje, of 13 procent van uw aanbevolen dagelijkse inname. Een portie gekookte aardappelen levert ook 0,22 milligram mangaan - 12 procent van de dagelijkse inname voor vrouwen of 10 procent voor mannen, aanbevolen door het Institute of Medicine.

Vitamine C en vitamine B-5

Het toevoegen van gekookte aardappelen aan uw dieet levert u vitamine C en vitamine B-5, ook wel pantotheenzuur genoemd. Vitamine C dient als een antioxidant en beschermt uw cellen tegen schade veroorzaakt door giftige chemicaliën, vrije radicalen genaamd. Het helpt je ook om noradrenaline te produceren, een neurotransmitter die betrokken is bij zenuwcommunicatie en om de hormoonspiegels van je lichaam te handhaven. Vitamine B-5 stelt u in staat voedingsstoffen af ​​te breken in energie en ondersteunt de leverfunctie. Elke kop gekookte aardappelen biedt 0,8 milligram vitamine B-5 - 16 procent van de aanbevolen dagelijkse inname - evenals 27 procent van de aanbevolen vitamine C-inname voor vrouwen of 23 procent voor mannen, volgens het Institute of Medicine.

Maaltijdideeën

Vermijd eentonigheid door gekookte aardappelen in gezonde recepten op te nemen. Bedek gekookte aardappelen in een kleine hoeveelheid olijfolie, verse tijm en rozemarijn en gebruik ze vervolgens als gezonde salade toppers of hartige toevoegingen aan wraps. Combineer gekookte aardappelen met groene uien, gehakt hardgekookt ei en een dijon-mosterdvinaigrette voor een gezonde draai aan Franse aardappelsalade, of serveer gekruide gekookte aardappelen als bijgerecht voor gegrilde kipfilet of zalm.