Info

Voordelen van Cod Vs. Zalm


Het Amerikaanse ministerie van Landbouw beveelt aan om elke week minstens 8 gram zeevruchten te eten om hart- en vaatziekten te helpen bestrijden. Zowel zalm als kabeljauw dragen bij aan uw wekelijkse zeevruchteninname en voorzien u van essentiële voedingsstoffen. Zalm biedt meer gezonde omega-3-vetzuren dan kabeljauw, maar kabeljauw dient als een rijkere bron van andere voedingsstoffen, waaronder mineralen en vitaminen.

Eiwitten en vetten

Zalm en kabeljauw bieden beide ruime hoeveelheden eiwit - 30 gram per portie kabeljauw van 33 gram of 33 gram voor een vergelijkbare portie zalm. Eiwit bevat aminozuren, die helpen bij het behoud van gezonde weefsels, waaronder spierweefsel. Zalm dient als een rijkere bron van de nuttige omega-3-vetzuren DHA en EPA en levert 2,4 gram van deze vetten per portie, vergeleken met slechts 0,3 gram kabeljauw. DHA en EPA helpen uw cardiovasculaire gezondheid te behouden, dragen bij aan de celmembraanstructuur en ondersteunen een goede hersenfunctie.

Mineralen

Zalm en kabeljauw dienen beide als uitstekende bronnen van selenium, en een portie van beide vissen voorziet in uw gehele dagelijkse seleniumbehoefte, volgens het Institute of Medicine. Selenium ondersteunt een gezonde schildklierfunctie, activeert antioxiderende eiwitten die uw weefsels beschermen tegen schade en houdt uw bloedvaten gezond.

Bereik kabeljauw als een rijkere bron van ijzer, een mineraal dat uw cellen helpt energie te produceren en een gezonde bloedsomloop bevordert. Een portie van 6 ounce kabeljauw levert 1,4 milligram ijzer - 18 procent van de aanbevolen dagelijkse inname voor mannen of 8 procent voor vrouwen, volgens het Institute of Medicine - vergeleken met slechts 0,7 milligram in 6 gram zalm.

Vitaminen

Kabeljauw dient ook als een superieure bron van vitamines, waaronder niacine en vitamine B12. Een portie van 6 ounce kabeljauw levert 13,4 milligram niacine - 96 procent van de aanbevolen dagelijkse inname voor vrouwen of 84 procent voor mannen - vergeleken met 3,5 milligram in een vergelijkbare portie zalm. Het bevat ook 5,4 microgram vitamine B12 - je hele dagelijkse aanbevolen inname volgens het Institute of Medicine - terwijl zalm 1,6 microgram biedt. Het verkrijgen van voldoende niacine helpt uw ​​lichaam energie te produceren en helpt bij de celcommunicatie, terwijl vitamine B12 uw zenuwstelsel voedt en een goede bloedsomloop bevordert.

Gezonde kooktips

Of u nu kiest voor kabeljauw of zalm, oefen gezonde kooktechnieken voor optimale gezondheidsvoordelen. Bak je vis niet; bak, rooster of rooster in plaats daarvan om te voorkomen dat u extra olie hoeft toe te voegen. Combineer zalm of kabeljauw met gezonde kanten - probeer het op een bedje van gestoomde boerenkool gekruid met knoflook en citroensap, en voeg een kant van gegrilde groenten of in de oven gebakken zoete aardappelfriet toe. Experimenteer met gezonde kruiden, zoals limoensap en koriander, citroensap en dille of verse basilicum en knoflook.