Beoordelingen

Sauna's Vs. cardio


Als je een blik werpt op iemand die net uit een sauna is gekomen, lijkt ze misschien op een persoon die een paar kilometer is weggelopen: zweterig, rood gezicht en dorstig. Zowel in een sauna zitten als cardiovasculaire oefeningen doen, verhogen de hartslag, maar verder zijn de effecten op het lichaam heel anders.

Sauna-effecten

De droge hitte van een sauna kan zo hoog zijn als 185 graden Fahrenheit, wat een pint zweet van de gemiddelde saunagebruiker oplost, volgens de Harvard Medical School. De polsslag kan met meer dan 30 procent toenemen, waardoor het volume bloed dat elke minuut door het hart wordt gepompt bijna wordt verdubbeld. Zoals wanneer iemand in de hitte traint, stroomt meer van het bloed naar de huid - en minder naar de interne organen - in de poging van het lichaam om af te koelen. De bloeddruk kan stijgen of dalen, afhankelijk van de persoon.

Sauna risico's en voordelen

Tijd doorbrengen in een sauna helpt veel mensen te ontspannen en geeft hen een gevoel van welzijn. Maar verder dan dat, is er geen hard bewijs dat de sauna gezondheidsvoordelen biedt, zei Dr. Harvey Simon, redacteur van Harvard Men's Health Watch. Sauna's kunnen gevaarlijk zijn voor mensen met bepaalde hartaandoeningen, zoals angina, abnormale ritmes of ongecontroleerde bloeddruk. Deze mensen zijn misschien beter af met behulp van een ver-infrarood sauna, die warmte creëert via licht. In plaats van te werken als een conventionele sauna, die de lucht verwarmt en vervolgens verwarmt, gebruikt een infraroodsauna licht om uw lichaam te verwarmen zonder de lucht te verwarmen. Volgens de Mayo Clinic kunnen er enkele voordelen van infraroodsauna's zijn voor mensen met hoge bloeddruk, reumatoïde artritis en congestief hartfalen, maar er moet nog meer onderzoek worden gedaan. Als u een sauna gebruikt, adviseert Simon om niet langer dan 20 minuten te blijven, daarna veel water te drinken, maar de alcohol over te slaan en de sauna te vermijden als u ziek bent.

Cardio-oefening

In tegenstelling tot sauna's zijn er veel aanwijzingen dat het verbeteren van uw cardiovasculaire gezondheid uw algehele gezondheid verbetert. Enkele van de belangrijkste voordelen van regelmatige cardio-oefeningen zijn gewichtsverlies, verhoogde tolerantie voor inspanning, verlaagde bloeddruk, verlaagd cholesterol en een grotere insulinegevoeligheid. Lichamelijke activiteit helpt ook bij het voorkomen van osteoporose, diabetes en darmkanker. Ondanks het feit dat deze voordelen algemeen bekend zijn, komt tot een kwart miljoen Amerikaanse sterfgevallen per jaar voort uit gebrek aan beweging, merkt de American Heart Association op.

Cardio-risico's

Trainen wordt volgens de American Heart Association als veiliger beschouwd dan niet trainen. Er is echter een zeer klein risico dat lichaamsbeweging een hartaanval veroorzaakt. Dit is veel waarschijnlijker bij een zittend persoon die plotseling krachtig traint dan bij een gewone sporter. In feite is een zittend persoon ongeveer 50 keer waarschijnlijker om een ​​hartaanval te krijgen dan iemand die vijf keer per week traint. Maar als u een van de waarschuwingssignalen van een hartprobleem ziet, zoals pijn in de borst, nek of kaak, pijn die uitstraalt in de arm, schouder of rug, extreme kortademigheid of duizeligheid, raadpleeg dan een arts.