Beoordelingen

Ernstige waterretentie bij de eerste training

Ernstige waterretentie bij de eerste training


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Als u net met een trainingsprogramma begint of er na een lange onderbreking weer op ingaat, bent u waarschijnlijk voorbereid op de spiergevoeligheid die vaak een dag of twee na uw training opduikt. Spierpijn na de training gaat vaak gepaard met zwelling die kan registreren als een paar extra kilo's op de schaal. Hoewel wat waterretentie gebruikelijk is in de vroege fasen van uw trainingsprogramma, kan ernstige zwelling wijzen op een ernstige aandoening die medische aandacht vereist.

Uitgestelde Onset Muscle Soreness (DOMS)

Vertraagde spierpijn of DOMS is een veel voorkomend verschijnsel na lichamelijke activiteit. Gekenmerkt door tederheid in de buik van de spier en bij de pezen van de gewrichten, manifesteert DOMS zich meestal binnen 12 tot 24 uur na uw training, met de grootste waargenomen pijn die optreedt tussen 24 tot 72 uur na het sporten. De pijn en gevoeligheid zijn meestal binnen drie tot vijf dagen verdwenen. Volgens de auteurs van de vijfde editie van "Physiology of Sport and Exercise" is DOMS het resultaat van microscopische structurele schade aan spiervezels, meestal tijdens de excentrische of spierverlengende fase van de oefening.

DOMS en ontsteking

Een van de bijwerkingen van weefselschade is ontsteking of zwelling in het spierweefsel. De ontsteking valt samen met spiergevoeligheid en verdwijnt meestal wanneer spierpijn afneemt. Omdat ontsteking wordt gekenmerkt door vochtretentie in en tussen de spiercellen, gaat DOMS vaak gepaard met een gewichtstoename van maximaal 5 pond of meer. Wanneer de vloeistof uit uw systeem wordt gespoeld, keert uw gewicht terug naar de waarde vóór de oefening. Volgens bewegingswetenschappers van de Universiteit van New Mexico verdwijnt zwelling meestal binnen 10 dagen volledig.

Behandelstrategieën

Niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen of NSAID's zijn een veel gebruikte behandeling voor het vasthouden van water geassocieerd met DOMS. NSAID's zijn te vinden in de vrij verkrijgbare vormen van ibuprofen en naproxen. Volgens de IDEA Health and Fitness Association zijn NSAID's echter niet de beste optie voor de behandeling van DOMS. Hun effectiviteit is twijfelachtig en overmatig gebruik van NSAID's kan leiden tot gastro-intestinale klachten en hypertensie. Een algemene warming-up voor uw hele lichaam en een specifieke warming-up voor de spieren die u vóór de training gaat gebruiken, is bewezen effectief voor het verminderen van de ernst van DOMS. Opwarmen en uw werkbelasting geleidelijk verhogen, zijn de beste strategieën om tederheid en waterretentie na uw training te voorkomen.

Emergency Symptomen

Hoewel de meeste gevallen van DOMS goedaardig zijn en zichzelf binnen een paar dagen oplossen, kan overmatige schade aan spierweefsel leiden tot een ernstiger aandoening die bekend staat als rabdomyolyse. Symptomen zijn onder meer ernstige zwelling, verminderd bewegingsbereik van de gewrichten, extreme pijn in de spieren en gewrichten en donkerbruine urine geassocieerd met nierbeschadiging. Als u deze ernstige symptomen ervaart, loopt u mogelijk het risico op nierfalen. Zoek onmiddellijk medische hulp.