Beoordelingen

Shotput-trainingen


Shotput is een sport waarbij kracht van het bovenlichaam een ​​kritische factor is. Het is echter niet de enige factor die uw succes bepaalt, en een ideaal trainingsprogramma zal dat weerspiegelen. Naast het trainen van de spieren van uw arm en schouders, moet u ook oefeningen in het onderlichaam en oefeningen uitvoeren om het evenwicht in uw shotput-training te bevorderen. Zorg ervoor dat u onder toezicht oefent om het risico op letsel te verminderen.

Bovenlichaamstraining

Hoewel de kracht van het bovenlichaam niet de enige component is van het succes van de shotput, moet het ook niet worden genegeerd. Het opbouwen van schouder-, borst- en armkracht is cruciaal, dus oefeningen zoals de schouderpers en reinigen en pers kunnen helpen de spieren te ontwikkelen die worden gebruikt in de shotput. Triceps-dips, schouderophalen, gebogen rijen en de borstpers kunnen ook helpen om je armen, borst en schouders te versterken.

Onderlichaamstraining

Volgens Rob Lasorsa van USA Track and Field hoort een deel van de succesvolle shotput-prestaties bij het leren gooien "van de grond af naar boven". Dit idee verwijst naar de overdracht van kracht van uw onderlichaam naar uw bovenlichaam om het schot te lanceren, en onderstreept de behoefte aan krachttraining voor het onderlichaam. Het uitvoeren van squats en dead-liften, die veel verschillende beenspieren tegelijkertijd trainen, zal gunstig zijn voor shotput-trainingen. Bovendien zullen oefeningen met één been zoals lunges helpen de balans te ontwikkelen die nodig is voor shotput. Goed voetwerk is ook belangrijk voor shotput-succes, en Lasorsa beveelt aan voetwerkoefeningen uit te voeren die de wendbaarheid verbeteren en de beweging nabootsen die zich over de cirkel beweegt en roteert. Sprintoefeningen kunnen ook beenkracht stimuleren.

Plyometrics

Plyometrics is een type training dat vooral relevant is voor shotput en andere baan- en veldactiviteiten omdat de training zich richt op explosieve bewegingen. Sportconditiespecialist Tommy Sutor beveelt plyo-pushups aan - vergelijkbaar met gewone pushups, behalve dat je met voldoende kracht omhoog duwt om je handen van de grond te lanceren - en medicijnbalpassen even effectief voor atletiek- en atletiekatleten. Dumbbell thrusters, waarin je een paar halters op schouderhoogte houdt, naar beneden hurkt en vervolgens naar boven explodeert terwijl je de halters naar het plafond duwt, kan ook een goede plyometrische oefening zijn voor shotput-training.

Boor gooien

Algemene trainingsoefeningen kunnen de algemene kracht en conditie verbeteren, maar specificiteit in training is ook belangrijk. Het gooien van oefeningen zoals shotputs van medicijnballen, stationaire staande shotputs en knielende worpen, samen met het oefenen van de juiste vorm, zal helpen ervoor te zorgen dat uw kracht zich vertaalt in werpsucces.