Beoordelingen

Moeten sprinters op koolhydraten laden?


Als het gaat om sportvoeding, gaat het gesprek meestal over koolhydraten als het gaat om cardiovasculaire oefeningen. En hoewel koolhydraten een waardevol onderdeel van het dieet van een hardloper kunnen zijn, kunnen verschillende gebeurtenissen - zoals sprinten - profiteren van gespecialiseerde dieetbenaderingen met specifieke inname niveaus en timing. Een benadering is het laden van koolhydraten, hoewel het misschien niet zo gunstig is voor sprinters als voor andere atleten.

Koolhydraatoverzicht

Koolhydraten zijn een van de drie primaire macronutriënten die worden aangetroffen in voedsel dat uw lichaam gebruikt voor specifieke functies - de andere twee zijn eiwitten en vetten. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron van uw lichaam, omdat uw lichaam dit soort voedingsstoffen gemakkelijker in energie omzet dan eiwitten en vetten. Met behulp van een enzym dat amylase wordt genoemd, zet je lichaam koolhydraten om in glucose, een vorm van energie die je lichaam kan gebruiken om je atletische activiteiten aan te drijven, evenals je dagelijkse activiteiten.

Koolhydraten laden uitgelegd

Koolhydraten laden is een voedingsstrategie waarbij meerdere dagen vóór een sportevenement grote hoeveelheden koolhydraten worden geconsumeerd, in de hoop een aanzienlijke hoeveelheid opgeslagen energie te vergaren voor uw prestaties. Tijdens deze periode verminderen atleten meestal de hoeveelheid activiteit die ze uitvoeren, zoals trainingsruns en trainingen, om te voorkomen dat ze gebruikmaken van de opgeslagen energiereserves. MayoClinic.com beveelt aan uw dieet zodanig te structureren dat koolhydraten ongeveer een week voor uw evenement 50 tot 55 procent calorieën bevatten. Verhoog de concentratie koolhydraten drie tot vier dagen voor het evenement tot 70 procent van uw dieet.

Koolhydraten laden en sprinten

Volgens MayoClinic.com is het laden van koolhydraten "het meest voordelig als je een duursporter bent - zoals een marathonloper, zwemmer of fietser - die zich voorbereidt op een evenement dat 90 minuten of langer duurt." Ondertussen merkt de Australische sportcommissie op dat koolhydraatbelading niet vereist is voor sprintevenementen omdat ze de glycogeengehaltes zoals uithoudingsevenementen niet uitputten. Het laden van koolhydraten kan ook spijsverteringsongemakken en gewichtstoename veroorzaken - hoewel het grootste deel ervan water is - wat uw sprintprestaties aanzienlijk kan belemmeren.

Betere benaderingen voor sprinters

Hoewel je als sprinter prioriteit moet geven aan koolhydraten in je dieet, is de koolhydraatbelasting niet optimaal. In plaats van je dagenlang op voorhand koolhydraten te laden, moet je ervoor zorgen dat je een dieet eet met veel koolhydraten en focus je op het hebben van koolhydraatrijke snacks een tot twee uur voor de wedstrijd, naast een grotere maaltijd vier uur voor de wedstrijd. Dit geeft je genoeg energie om te concurreren, maar niet zoveel koolhydraten dat je je lichaam overbelast en je prestaties belemmert.