Info

De voordelen van oefening voor verschillende leeftijdsgroepen


In combinatie met een gezond voedingspatroon biedt oefening bijna universele voordelen voor alle belangrijke leeftijdsgroepen. Net zoals de aanbevolen typen, intensiteit en regelmatigheid van de oefening varieert tussen leeftijdsgroepen, zo ook de voordelen. Omdat het lichaam, de gezondheidsproblemen en beperkingen van elke persoon variëren, moet u altijd een arts of gecertificeerde personal trainer raadplegen voordat u begint met het plukken van een nieuwe trainingsroutine.

Childhood

Zelfs op jonge leeftijd helpt regelmatige lichaamsbeweging het lichaamsgewicht onder controle te houden, verlaagt het de bloeddruk, stimuleert het HDL-cholesterol en creëert het gezonde botten, spieren en gewrichten. Op psychologisch niveau bevordert oefening voor kinderen zelfvertrouwen, leerbereidheid en gezonde slaappatronen. Gezondheidsorganisaties zoals de Amerikaanse National Library of Medicine en de American Heart Association bevelen aan dat kinderen minstens een uur per dag aan lichaamsbeweging deelnemen. Hoewel lichaamsbeweging voor kinderen niet op dezelfde manier hoeft te worden gereguleerd als lichaamsbeweging voor volwassenen, bevelen deze organisaties matige tot krachtige lichamelijke activiteit aan, waaronder kindvriendelijke activiteiten zoals fietsen, touwtjespringen, dansen en competitiesporten.

Volwassenheid

In tegenstelling tot kinderen, profiteren volwassenen van een gestructureerde combinatie van cardiovasculaire oefeningen en krachttraining, die elk hun eigen voordelen hebben. Cardiovasculaire oefeningen, zoals hardlopen, joggen, vechtsporten of step-aerobics, helpen de cardiorespiratoire functie en zuurstofconsumptie te verbeteren, de bloedstroom en toevoer te verhogen, calorieën te verbranden, de hartslag te verlagen en cholesterol aan te moedigen. Krachttraining, zoals gewichtheffen of lichaamsgewichtoefeningen, spierkracht opbouwen, flexibiliteit verbeteren, spiermassa aanmoedigen en balans verbeteren.

Middelbare leeftijd

Oefening helpt het voorkomen van arteriële problemen die op middelbare leeftijd optreden, voorkomen. Uit een onderzoek van de Indiana University uit 2012 blijkt dat 200 minuten krachtige training, zoals zwemmen of hardlopen, arteriële stijfheid helpt voorkomen, wat hart- en vaatziekten kan veroorzaken. Evenzo beweren de Centers for Disease Control and Prevention dat regelmatige lichaamsbeweging het risico op functionele beperkingen bij mensen van middelbare leeftijd verlaagt. Aërobe activiteiten met matige intensiteit helpen het evenwicht te verbeteren, het gewicht te beheersen, spieren te versterken en hart- en vaatziekten, diabetes en kanker te voorkomen.

Gouden jaren

De CDC meldt dat 150 minuten aërobe activiteit van matige intensiteit per week het pijnmanagement verbetert en zelfs het risico op vroegtijdig overlijden vermindert. De CDC merkt op dat slechts 30 tot 60 minuten cardiovasculaire oefening of krachttraining die drie tot vijf keer per week wordt uitgevoerd, zowel de geestelijke gezondheid als de emotionele stabiliteit verbetert. Naast het verminderen van het risico op ziekte, helpt regelmatige lichaamsbeweging veelvoorkomende problemen die met de leeftijd te maken hebben, zoals vallen en heupfracturen.

Middelen