Beoordelingen

Standing Start Techniques in Sprinting

Standing Start Techniques in Sprinting


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Hoewel de startblokken in baan en veld bijna synoniem zijn met sprintevenementen op korte afstand, geven sommige atleten er de voorkeur aan om een ​​eenvoudige staande starttechniek te gebruiken om sneller en effectiever de maximale loopsnelheid te bereiken. De staande starttechniek spant de spieren niet zo veel als de startblokken, maar heeft verschillende voordelen en moet als een haalbaar alternatief worden onderzocht.

Standing Start-techniek

Een staande sprint start is ongeveer net zo eenvoudig als het klinkt. Je leidvoet wordt net voor de startlijn geplaatst en je voeten blijven op schouderbreedte uit elkaar. U wilt ongeveer tweederde van uw lichaamsgewicht op uw voorvoet in evenwicht houden met een lichte voorwaartse helling en een lichte knik in de knieën. Houd uw hoofd, rug en nek in lijn en synchroniseer uw rechterarm met uw linkervoet en omgekeerd. Blijf onbeweeglijk voor de start van de race.

Voordelen

Hoewel de meeste conventionele starttechnieken gehurkte posities inhouden, biedt de staande techniek een paar voordelen, waaronder het feit dat je sneller je ideale rechte pas kunt bereiken. Tijdens de maximale snelheidsfase van een sprint moet je romp rechtop staan ​​en mag je slechts een lichte voorwaartse helling hebben. Als u in staande positie begint, kunt u naadloos de maximale snelheidsfase ingaan zonder omhoog te hoeven gaan of recht uit de startblokken te komen. Staande starts worden soms gebruikt door hardlopers op afstanden van 400 meter of meer, omdat ze geen explosieve start vereisen, zoals evenementen van 100 en 200 meter.

Conventionele starttechnieken

Voor de meeste sprinters bieden de startblokken de meest vertrouwde en explosieve start van een sprint op korte afstand. Sprinters beginnen in een gehurkte positie en balanceren hun lichaamsgewicht tussen de ballen van hun voeten en hun uitgestrekte vingertoppen. De blokken houden de hielen van de sprinters van de grond en de gehurkte positie is bedoeld om de spieren van het onderlichaam te spannen, waardoor atleten met meer kracht in actie kunnen springen.

De wetenschap

Hoewel crouching starts veel vaker voorkomen bij elitesprinters, geloven sommigen dat de staande start superieur is. Een studie uit 2001, uitgevoerd door de Universiteit van San Francisco, toonde aan dat de staande starttechniek atleten in staat stelde sneller een topsnelheid te bereiken en langer te houden dan gehurkte startposities.