Info

Wat zijn de voordelen van groene thee en granaatappel?


Groene thee, die dagelijks door veel mensen over de hele wereld wordt geconsumeerd, biedt een steeds groter wordende lijst van bewezen en potentiële voordelen die het een ideale calorievrije toevoeging aan uw gezonde voeding maken. Granaatappel, een appel- tot grapefruitformaat fruit afkomstig uit Iran, bevat zoete, licht scherpe sap-gevulde zaadcellen, genaamd arils. Granaatappel heeft een reputatie opgebouwd voor bepaalde gezondheidsvoordelen, waarvan sommige een aanvulling kunnen zijn op die van groene thee.

Verordening groene thee en bloedsuiker

Antioxidantverbindingen in groene thee, bekend als catechines, kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen, volgens een recensie van eerder gepubliceerd onderzoek dat verscheen in het aprilnummer van "The American Journal of Clinical Nutrition." Onderzoekers ontdekten dat zowel gewone als cafeïnevrije groene thee de nuchtere bloedsuikerspiegel aanzienlijk verlaagde. Groene thee verlaagde ook gematigde niveaus van nuchtere insulinespiegels en geglyceerde hemoglobine - een bloedmarker die de bloedsuikerspiegel gedurende twee tot drie maanden voorafgaand aan het testen weerspiegelt. Onderzoekers merkten op dat de grootste voordelen met betrekking tot de bloedsuikerspiegel zich voordeden in onderzoeken die gemiddeld 12 weken duurden.

Groene thee en cardiovasculaire voordelen

Groene thee vermindert het risico op hartaandoeningen door de bloedvatfunctie te verbeteren, bloedstolsels te voorkomen en ontstekingen te verminderen, volgens een overzicht van eerder gepubliceerd onderzoek dat verscheen in het augustusnummer van "Recente octrooien op cardiovasculaire geneesmiddelen." Groene thee verlaagt ook de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Onderzoekers merkten echter op dat klinische onderzoeken met groene thee bij mensen tegenstrijdige resultaten hebben opgeleverd. Een overzichtsstudie gepubliceerd in een 2008-nummer van "Current Medicinal Chemistry" wees uit dat groene thee catechines het cholesterolgehalte verlagen door de intestinale absorptie van vetten te remmen. De groene thee-antioxidanten voorkomen ook reactieve overgroei van spiercellen in de voeringen van slagaders, een proces dat de vorming van arteriële plaques bevordert.

Granaatappel Hart-gezondheidsvoordelen

Preventieve voordelen van langdurige consumptie van granaatappelsap voor de preventie van hartziekten werden aangetoond in een studie gepubliceerd in het juni 2004 nummer van "Clinical Nutrition." Deelnemers met atherosclerose, een aandoening die wordt gekenmerkt door afzettingen van vetplaques langs de binnenkant van de slagaders, dronken gedurende drie jaar dagelijks granaatappelsap. De resultaten toonden tot 30 procent vermindering van de dikte van de arteriële voeringen in de granaatappel-gesupplementeerde groep. Ter vergelijking, de arteriële plaquevorming steeg met 9 procent in een controlegroep. Granaatappelsap verlaagde ook de bloeddruk en niveaus van oxidatie-beschadigde lipoproteïne met lage dichtheid, of LDL, de slechte vorm van cholesterol, in de studie.

Granaatappel en bloedsuikerbeheer

Granaatappelbloem en -schil, beschikbaar in supplementvorm, kunnen bloedsuikerverlagende voordelen bieden door de vertering van koolhydraten en suikermoleculen te vertragen, volgens een studie gepubliceerd in het december 2012 nummer van "Phytotherapy Research." De reageerbuisstudie toonde aan dat granaatappelbloemextract twee koolhydraat-verterende enzymen remde, en granaatappelschil remde een van de enzymen. Een proefdieronderzoek gepubliceerd in het januarinummer van "Acta Pharmaceutica Sinica" wees uit dat doses van 75 milligram per kilogram lichaamsgewicht granaatappel polyfenol antioxidanten gedurende vier weken de nuchtere bloedsuikerspiegel aanzienlijk verlaagden. Het bloemextract remde ook oxidatieve schade aan levercellen door toxines en cellulaire afvalproducten.