Beoordelingen

Wat zijn submaximale isometrie?

Wat zijn submaximale isometrie?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

In isometrische oefeningen trekt u een spier of spiergroep aan zonder een gewricht te bewegen. U kunt isometrische oefeningen uitvoeren door een onbeweeglijk object te duwen of te trekken. Deze oefeningen verschillen van concentrische oefeningen waarbij een spier verkort om beweging te produceren. Wanneer u een halter in uw hand houdt en deze naar uw schouder tilt, trekt u uw biceps concentrisch samen. Als u echter een halter enkele seconden op ellebooghoogte houdt, trekt u uw biceps isometrisch samen.

Submaximale isometrie

Submaximale isometrie zijn isometrische samentrekkingen waarbij u de spier niet volledig samentrekt. In plaats daarvan trekt u de spier samen onder uw maximum. Onderzoekers en trainers verwijzen doorgaans naar submaximale isometrische contracties in termen van percentages. U kunt bijvoorbeeld worden gevraagd om een ​​spier samen te trekken tot 50 procent van uw volledige capaciteit.

Voorbeelden

Je kunt submaximale isometrie uitvoeren door je voet tegen een muur te duwen om een ​​isometrische contractie in de spieren rond je enkel te produceren. Je zou niet zo hard mogelijk pushen. In plaats daarvan zou u een constante, constante druk uitoefenen tegen de muur terwijl u de mogelijkheid behoudt om een ​​beetje harder te duwen. Als een ander voorbeeld, je kunt proberen je dijen samen te knijpen op een heup adductiemachine die is belast met een gewicht dat je capaciteiten overschrijdt. In plaats van je uiterste best te doen om het gewicht te verplaatsen, zou je een beetje minder knijpen dan je maximale capaciteit.

Voordelen

Submaximale isometrische oefeningen kunnen u helpen de kracht te vergroten. Dit type oefening wordt meestal gebruikt in revalidatie-instellingen, wanneer het bewegen van een gewricht gecontra-indiceerd is. Sportcoaches kunnen ook dit soort oefeningen voorschrijven om de kracht in een spier te vergroten, op een bepaald punt in het bewegingsbereik van de atleet. Als de heupbuigers van een turnster bijvoorbeeld bijzonder zwak zijn wanneer ze haar been zo hoog mogelijk uitstrekt, kan de coach de turnster vragen om de spier op dit specifieke punt in haar bewegingsbereik samen te trekken.

Nadelen

Bij het uitvoeren van submaximale isometrische oefeningen, moet u de contractie langer vasthouden dan u een maximale isometrische contractie zou houden om kracht te krijgen. Over het algemeen moet u de contractie tussen 30 seconden en één minuut vasthouden en moet u elke contractie verschillende keren herhalen om kracht op te bouwen. Zelfs dan versterkt de isometrische contractie alleen de spier in de precieze hoek waaronder u de positie vasthield. Een ander nadeel van submaximale isometrie is dat het moeilijk is om de intensiteit van de oefening te meten. Dit vereist zeer gespecialiseerde apparatuur die zowel uw maximale capaciteit als de hoeveelheid kracht die u uitoefent, kan meten. Dit type apparatuur is niet beschikbaar in de meeste sportscholen.