Info

Wat zijn de voordelen van een beenpersmachine?


Beenpersmachines bieden een alternatief voor de traditionele squat door het gewicht naar je toe te brengen. Deze machinetypes hebben ofwel een 45 graden gekantelde ‘slee’ met een platform en een bewegend gewichtsrek of een hefboomplatform dat horizontaal vanuit een zittende positie beweegt. De legpress-machine heeft een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van andere oefeningen en machines zoals deze, vooral voor zijn spierdoeldoeleinden. Voordat u het toevoegt aan uw trainingsroutine, moet u altijd contact opnemen met uw arts om ervoor te zorgen dat u geen verwondingen of medische aandoeningen heeft waardoor u niet kunt trainen.

Juiste positionering

De beenpersmachine dient als een gids voor de juiste been- en rugpositie voor u terwijl u uw quadriceps werkt. De meeste beenpersmachines hebben bijvoorbeeld een gewatteerde rugleuning, die een goede houding bevordert en tegelijkertijd uw rug ondersteunt. Veel beenpersen bieden ook handsteunen om uw handen op te plaatsen terwijl uw benen het werk doen.

Benadrukken van de Quadriceps

De quadriceps-spieren zijn een groep van vier spieren aan de voorkant van je dijen die je helpen je benen te trappen en op te tillen. Hoewel de actie van een beenpersmachine een squat nauw kan weerspiegelen, legt de beenpersmachine meer nadruk op de quadriceps, volgens het tijdschrift 'Muscle & Fitness'. Terwijl u minder stabilisatorspieren gebruikt, zoals de bilspieren en hamstrings, legt uw benen in de lucht en duwen tegen het platform meer nadruk op de dijen. Wanneer je echt aan het werken bent om je quadriceps te bouwen, richt de beenpersmachine zich vooral op deze spieren.

Voet positie veranderingen

De beenpersmachine heeft meestal een breed platform waarmee u uw voetpositie kunt wijzigen om verschillende aspecten van uw benen te bereiken. Volgens ExRx.net, een website voor fysiotherapie en anatomie, helpt het bijvoorbeeld om je voeten hoger op het platform te richten op je bilspieren naast je dijen. Als u uw voeten lager op het platform plaatst, richt u zich verder op uw quadriceps-spieren.

Letselwaarschuwingen

Hoewel de beenpers een juiste positionering bevordert, is het belangrijk om veiligheidstips te overwegen om mogelijk letsel te voorkomen. Je moet je dijen bijvoorbeeld niet dieper dan 90 graden laten buigen, volgens MayoClinic.com. Als u uw benen te veel buigt, neemt het risico op een knieblessure toe. U moet ook niet zoveel gewicht op de beenpersmachine plaatsen dat uw knieën naar binnen beginnen te draaien, wat ook uw risico op letsel verhoogt.