Info

Wat zijn de voordelen van haverzemelen en lijnzaad?


Haverzemelen en vlas hebben beide een aantal toepassingen in een gezondheidsbewuste keuken - ze voegen textuur en smaak toe aan warme of koude ontbijtgranen, mengen goed in zelfgemaakte muesli of energierepen en helpen dikkere smoothies. Hoewel ze een vergelijkbare niche in uw keuken innemen, verschillen ze in hun voedingswaarde. Gebruik beide voedingsmiddelen in een gezond dieet om een ​​reeks essentiële voedingsstoffen te consumeren.

Vezel

Lijnzaad biedt voedingsvoordelen ten opzichte van haverzemelen vanwege het hogere vezelgehalte. Vezels helpen uw bloedsuiker te reguleren na een maaltijd en het houdt uw maag langer vol nadat u eet, waardoor u honger tussen maaltijden kunt afweren. Het consumeren van vezels biedt ook gezondheidsvoordelen op de lange termijn, waaronder een lager risico op sommige soorten kanker, evenals diabetes type 2 en hartaandoeningen. Een portie haverzemelen van een kwart kopje bevat 3,6 gram vezels, terwijl een vergelijkbare portie gemalen vlas 7,6 gram biedt, wat 20 procent van de dagelijkse inname voor mannen en 29 procent voor vrouwen is, volgens de aanbevelingen van het Institute of Medicine.

Gezond vet

Zowel haverzemelen als vlas bevatten gezonde onverzadigde vetzuren, een soort vet dat de hoeveelheid schadelijke cholesterol in uw bloedbaan vermindert. Vlas, maar geen haverzemelen, biedt u ook omega-3-vetzuren, een gespecialiseerd type onverzadigd vet dat u uit uw dieet moet halen. Omega-3-vetzuren bestrijden overmatige ontsteking in uw lichaam, ondersteunen een gezond gezichtsvermogen en de werking van het zenuwstelsel en vormen een deel van uw celmembranen. Een portie van een kwart kopje gemalen vlas bevat 6,4 gram omega-3-vetzuren, die de volledige aanbevolen dagelijkse inname voor mannen en vrouwen biedt, zoals vastgesteld door het Institute of Medicine. Hele vlas is geen goede bron van omega-3 vetzuren, omdat je lichaam de zaadcoating niet kan afbreken om toegang te krijgen tot de vetzuren in de zaden.

Mangaan en Selenium

Haverzemelen en vlas voorzien je ook van mineralen, maar haverzemelen bevatten meer selenium en mangaan. Beide mineralen activeren antioxiderende enzymen die uw cellen beschermen tegen schade. Selenium speelt ook een rol bij het ondersteunen van uw immuunsysteem, terwijl mangaan de botgezondheid bevordert en helpt bij wondgenezing. Een portie haverzemelen van een kwart kopje bevat 1,3 milligram mangaan, wat volgens het Institute of Medicine 72 procent is van de dagelijkse aanbevolen inname voor vrouwen en 56 procent voor mannen. Dezelfde portie haverzemelen heeft ook 11 microgram selenium, of 20 procent van uw aanbevolen dagelijkse inname. Vlas bevat 0,7 milligram mangaan en 7 microgram selenium.

B-complexe vitamines

Zowel lijnzaad als haverzemelen verhogen uw inname van verschillende B-complexvitaminen. Gezamenlijk voeden deze vitamines uw dagelijkse activiteiten door u te helpen voedsel om te zetten in energie. Ze voeden ook je huid, helpen je lichaam rode bloedcellen aan te maken en ondersteunen een gezonde zenuwfunctie. Ze dienen als bijzonder rijke bronnen van thiamine of vitamine B-1, die helpt je eetlust te reguleren. Een portie portie vlas levert 0,46 milligram thiamine, ongeveer 38 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vrouwen en 42 procent voor mannen, volgens het Institute of Medicine. Een vergelijkbare portie haverzemelen biedt 0,28 milligram thiamine.