Info

Wat zijn de voordelen van rijst versus tarwe?


De meeste mensen vertrouwen op rijst of tarwe - of beide - als nietjes in hun dieet, meldt Kansas State University. Terwijl tarwe de basis vormt voor een reeks voedingsmiddelen, waaronder brood en pasta, zijn volkorenpitten - ook wel tarwebessen genoemd - vergelijkbaar met rijst als het gaat om hun gebruik in de keuken. Zowel rijst als tarwe bieden voedingswaarde, maar elk voedsel heeft zijn eigen voedingsvoordelen.

Nutrition Basics

Tarwe bevat meer calorieën dan rijst per portie. Een kopje gekookte tarwebessen bevat 228 calorieën, terwijl een vergelijkbare portie voorgekookte gekookte rijst 194 calorieën bevat. Het caloriegehalte van beide voedingsmiddelen komt voornamelijk van hun koolhydraatgehalte, en rijst en tarwe bevatten respectievelijk 41 en 51 gram koolhydraten per portie. Tarwe biedt meer eiwit dan rijst - 7 gram per portie, vergeleken met rijst 5. Eiwit helpt gezonde weefsels te behouden en stimuleert je immuunsysteem. Kiezen voor tarwe betekent ook dat je meer hart-gezonde vezels consumeert. Elke kop tarwebessen biedt 8,5 gram vezels - 23 procent van de innamebehoeften voor mannen en 33 procent voor vrouwen, vastgesteld door het Institute of Medicine - terwijl een kop rijst slechts 1,4 gram bevat.

Vitamine inhoud

Rijst en tarwe verschillen in hun vitaminegehalte, waarbij rijst dient als een betere bron van vitamine B-9 en tarwe die iets meer niacine of vitamine B-3 levert. Vitamine B-9 helpt je eiwitten te metaboliseren en speelt een rol bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel, terwijl vitamine B-3 helpt bij de energieproductie en je huid voedt. Een portie parboiled rijst met 1 kop bevat 215 microgram vitamine B-9, of 54 procent van de aanbevolen dagelijkse inname vastgesteld door het Institute of Medicine, vergeleken met slechts 28 microgram in een kop tarwe. Aan de andere kant bevat elke kop tarwe 3,6 milligram niacine - 23 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor mannen en 26 procent voor vrouwen - terwijl een equivalente portie rijst 3,2 milligram bevat.

Minerale inhoud

Rijst en tarwe bieden beide verschillende essentiële mineralen en beide voedingsmiddelen dienen als goede bronnen van koper en ijzer. Tarwe biedt echter een voedingsvoordeel ten opzichte van rijst dankzij het zinkgehalte. Een kopje tarwe geeft je 2,3 milligram zink - 29 en 21 procent van de door het Institute of Medicine aanbevolen dagelijkse inname voor respectievelijk vrouwen en mannen - terwijl een kopje rijst slechts 0,6 milligram bevat. Zink speelt een belangrijke rol in de eiwitfunctie en zinkafhankelijke eiwitten helpen genactiviteit te reguleren, de functie van het zenuwstelsel te bevorderen en uw immuunsysteem te stimuleren.

Toepassingen

Tarwe en rijst hebben vergelijkbare toepassingen in de keuken. Gebruik beide granen als basis voor een hartige salade. Rijst, linzen, peterselie, gehakte groenten en een citroenvinaigrette komen samen voor een frisse en heldere lentesalade, terwijl tarwebessen, groene ui, gedroogde veenbessen en sinaasappelschil combineren voor meer feestelijke gerechten. Of kook tarwe of rijst in natriumarme bouillon als een eenvoudig bijgerecht en gooi een handvol overgebleven granen op een groene salade voor een vullende en gezonde lunch.