Beoordelingen

Wat doet vitamine B6 voor celademhaling?

Wat doet vitamine B6 voor celademhaling?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Cellulaire ademhaling verwijst naar alle chemische reacties in uw cellen die nodig zijn om energie vrij te maken van voedingsstoffen. Net als andere B-vitamines is vitamine B6 of pyridoxine een essentiële co-factor in veel van die reacties. Het is vooral belangrijk voor het metabolisme van aminozuren, maar is ook noodzakelijk voor het metabolisme van vetten en koolhydraten.

Aminozuurmetabolisme

Vitamine B6 is een belangrijke co-factor in veel enzymen die betrokken zijn bij het metabolisme van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten in uw cellen. Een dergelijke groep enzymen, bekend als de transaminasen, is essentieel voor het omzetten van aminozuren van de ene vorm naar de andere. Transaminasen gekoppeld aan vitamine B6 helpen bij het creëren van verschillende kritische verbindingen in de Krebs-cyclus, een reeks biochemische reacties die een rol speelt bij de oxidatie van vetten en koolhydraten voor energie.

Gluconeogenesis

Je lever kan aminozuren, evenals melkzuur, omzetten in glucose of bloedsuiker, een proces dat gluconeogenese wordt genoemd. Glucose uit gluconeogenese biedt een belangrijke energiebron voor celademhaling, vooral tijdens het sporten en als je aan het vasten bent. Vitamine B6-bevattende enzymen spelen een belangrijke rol bij die reacties. Vitamine B6 is ook betrokken als co-enzym in het vet- en vetmetabolisme en helpt bij de omzetting van aminozuren in vetten.

Glycogenolyse

Cellen in uw lever en spieren slaan koolhydraten op in de vorm van glycogeen of dierlijk zetmeel. Glycogeen bestaat uit lange ketens van glucosemoleculen aan elkaar geregen als kralen aan een touwtje. Wanneer cellen energie nodig hebben, kunnen die glycogeenmoleculen worden afgebroken om glucose te leveren in een proces dat glycogenolyse wordt genoemd. Het enzym dat verantwoordelijk is voor glycogenolyse, fosforylase genoemd, gebruikt ook vitamine B6 als co-factor. Glycogenolyse biedt ook een belangrijke energiebron tijdens het sporten en tijdens het vasten.

Vitamine B6 vereisten

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid B6 voor volwassen mannen en vrouwen, zoals vastgesteld door het National Institute of Medicine, is 1,3 mg per dag. Oudere volwassenen hebben echter meer nodig. De ADH voor mannen boven de 50 is 1,7 mg per dag, terwijl voor vrouwen boven de 50 1,5 mg is. Vitamine B6 komt in veel voedingsmiddelen voor. De beste bronnen zijn vis, lever en ander orgaanvlees, zetmeelrijke groenten en niet-citrusvruchten.