Info

Wat zijn de voordelen van Scutellaria Baicalensis?


Scutellaria baicalensis, ook bekend als Chinese doodshoofd, is een meerjarige bloeiende plant die zeer wordt gewaardeerd om zijn befaamde geneeskrachtige eigenschappen. De laagblijvende plant draagt ​​bloemen die variëren van blauw tot paars. Lange tijd een steunpilaar van de traditionele Chinese geneeskunde, worden de worteldop gemalen tot poeder dat wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder allergieën, hoofdpijn, infecties en ontstekingen. Onderzoeksstudies hebben enkele van de traditionele claims voor dit kruidengeneesmiddel bevestigd en hebben ook andere gezondheidsvoordelen aan het licht gebracht.

Antikanker eigenschappen

Voorlopige in-vitro- en dierproeven hebben aangetoond dat sommige van de fytochemicaliën of plantaardige stoffen in Scutellaria baicalensis vroege celdood kunnen veroorzaken bij bepaalde kankers, volgens Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. Sommige onderzoeken hebben echter aangetoond dat baicaline, een van de componenten van de plant, het antitumorpotentieel van Chinees extract van schedelkap kan verzwakken. In een studie gepubliceerd in 2013, hebben onderzoekers van de Universiteit van Chicago een extract van Scutellaria bereid waaruit de baicaline was verwijderd en gebruikt om in vitro menselijke colorectale kankercellen te behandelen. In het maartnummer van 2013 van het International Journal of Oncology meldden onderzoekers dat deze unieke skullcap-formule zonder baicaline de groei van kwaadaardige cellen aanzienlijk remde en hun ondergang versnelde.

Antiallergische eigenschappen

Op basis van het traditionele gebruik als ontstekingsremmend middel, bestudeerden Zuid-Koreaanse onderzoekers de effecten van Scutellaria baicalensis bij het verminderen van bijwerkingen van bekende allergenen. Ze voerden laboratorium- en dierproeven uit om de anti-allergische eigenschappen van het kruid te beoordelen. In een artikel in het mei 2012 nummer van het Journal of Ethnopharmacology onthulden onderzoekers dat de huid van ratten geïnjecteerd met Scutellaria aanzienlijk minder ontstekingsreacties vertoonde dan in de controlegroep werd waargenomen nadat beide groepen waren blootgesteld aan bekende allergenen. Menselijke cellen voorbehandeld met Scutellaria vertoonden een sterk verminderde afgifte van histamine bij in vitro blootstelling aan bekende allergenen. Histamines zijn eiwitten die het lichaam afgeeft als reactie op allergenen.

Neuroprotectieve eigenschappen

Een beroerte kan aanzienlijke schade veroorzaken aan hersencellen zonder zuurstof tijdens een onderbreking van de bloedtoevoer naar de hersenen, hetzij veroorzaakt door een bloedstolsel of bloeden in de hersenen. Zuid-Koreaanse onderzoekers voerden een dierstudie uit om het vermogen van Scutellaria baicalensis en vier van zijn bioactieve componenten te evalueren om beroerte schade te minimaliseren. Laboratoriumratten waarin een beroerte was geïnduceerd, werden behandeld met een methanolextract van Scutellaria, evenals vier van de componenten: baicalein, baicalin, wogonin en wogonoside. In een uitgave van 2012 van “Atlantic Medica”, rapporteerden onderzoekers dat alle middelen behalve baicaline de dood van hersencellen aanzienlijk remden, wat een sterke potentiële rol in de behandeling van een beroerte aantoont.

Antidiabetische eigenschappen

Een Chinese studie geeft aan dat baicalein en baicalin, twee van de bioactieve componenten in Scutellaria baicalensis, nuttig kunnen zijn bij de behandeling van diabetes. In een laboratoriumstudie behandelden onderzoekers pancreascellen van hamsters met elk van de fytochemicaliën van de schedeldop. Ze ontdekten dat beide stoffen de overlevingskans van deze cellen verlengden en ook hun secretie van insuline stimuleerden in aanwezigheid van glucose. Onderzoekers publiceerden hun bevindingen in een 2012-uitgave van 'Advanced Materials Research'