Info

De voordelen en bijwerkingen van eiwitrijke diëten


Eiwitrijke diëten kunnen u enkele gezondheidsvoordelen bieden, vooral als het gaat om gewichtsverlies. De American Heart Association is echter geen voorstander van eiwitrijke diëten voor gewichtsverlies, omdat veel van deze diëten gezonde, koolhydraatbevattende voedingsmiddelen beperken. Hoewel eiwitrijke diëten enkele voordelen hebben, kunnen ze ook enkele onaangename bijwerkingen veroorzaken.

Voordelen

Eiwitrijke diëten zijn vaak gunstig voor gewichtsverlies vanwege het effect van eiwitten op verzadiging. Volgens een review gepubliceerd in een 2008 editie van het American Journal of Clinical Nutrition, verhoogt eiwit de verzadiging meer dan vet of koolhydraten. Een andere review gepubliceerd in een 2008 editie van "Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity" suggereert dat eiwitrijke diëten helpen spiermassa te behouden, effectief zijn voor gewichtsverlies en risicofactoren voor hartziekten kunnen verbeteren.

Nadelen

Langdurig consumeren van een eiwitrijk dieet kan enkele nadelen hebben. Veel eiwitrijke diëten bevatten weinig koolhydraten, waaronder gezonde koolhydraten zoals fruit, groenten, volle granen en vetarm zuivelproducten. Het volgen van een eiwitrijk, koolhydraatarm dieet op lange termijn kan volgens de American Heart Association ook een risico inhouden voor het ontwikkelen van vitamine- en mineraaltekorten. PubMed Health meldt dat eiwitrijke diëten uw nieren kunnen belasten, en eiwitrijke diëten met veel vlees kunnen bijdragen aan jicht en een hoog cholesterolgehalte.

Bijwerkingen

Eiwitrijke diëten, in combinatie met een lage koolhydraatinname, kunnen enkele onaangename bijwerkingen veroorzaken. Deze kunnen hoofdpijn, misselijkheid, diarree, constipatie, duizeligheid, zwakte, vermoeidheid, slechte adem en tekort aan voedingsstoffen omvatten, volgens MayoClinic.com. Een beoordeling gepubliceerd in een 2006-editie van het 'International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism' meldt dat het eten van teveel eiwitten eiwittoxiciteit kan veroorzaken en zelfs fataal kan zijn.

Veilige innames

De 2006 review gepubliceerd in het 'International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism' suggereert dat de maximale eiwitinname die u dagelijks veilig kunt consumeren 2,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht is, of ongeveer 1,14 gram per pond lichaamsgewicht per dag. Deze waarde komt overeen met 171 gram eiwit per dag voor een volwassene van 150 pond. Hoewel een dieet met iets meer eiwitten en minder koolhydraten gunstig kan zijn voor gewichtsverlies, suggereert het Institute of Medicine dat volwassenen dagelijks minimaal 130 gram koolhydraten nodig hebben.