Beoordelingen

Is wateraerobics zo goed als gewichtheffen?


Als je denkt aan wateraerobics als een eenvoudige workout waarbij mensen dobberen en rond het zwembad drijven, denk dan nog eens goed na. Een wateraerobics workout daagt je hart, longen en spieren uit en omdat het water je lichaam omringt, biedt het weerstand in elke richting. Gewichtstraining op het land versterkt spieren door een gewicht tegen de zwaartekracht op te heffen en dezelfde spier trekt samen om het gewicht zowel op te heffen als te verlagen, wat mogelijk leidt tot grotere krachtwinst.

Land versus water

Als u de kracht van een spier wilt verbeteren, moet de spier weerstand ondervinden tegen contractie. Op het land kunt u dit bereiken door gewichten op te heffen. Het is gemakkelijk om consistente resultaten te krijgen door de hoeveelheid gewicht te meten die u optilt en die hoeveelheid geleidelijk te verhogen. De spieren worden korter als ze concentrisch samentrekken om het gewicht te heffen en verlengen als ze excentrisch samentrekken om het gewicht te verlagen. U kunt bulk vergroten door de belasting te verhogen, maar het is belangrijk om tegengestelde spieren te werken. In het water worden uw bewegingen ondersteund door het drijfvermogen van het water en worden ze weerstaan ​​door de luchtweerstand. Sommige spieren trekken tegen het water aan terwijl u in één richting beweegt en verschillende spieren duwen ertegen om de tegenovergestelde richting te bewegen.

Verhoog de uitdaging voor je spieren

Om uw spieren in toenemende mate uit te dagen met gewichten, kunt u meer gewicht tillen, het gewicht langzamer verlagen of het ritme van het tillen en verlagen van het gewicht variëren. In het water kun je je spieren meer uitdagen door sneller en in verschillende richtingen door het water te bewegen, of door het object te vergroten dat door het water beweegt. Als u bijvoorbeeld uw hand door het water snijdt door uw hand horizontaal te houden, voelt u minder weerstand dan wanneer u uw vuist door het water trekt. Je kunt deze weerstand nog meer verhogen door je handpalm plat te houden en door het water te trekken of door een peddel of boei aan de beweging toe te voegen. Een beweging in het water die op of nabij maximale inspanning is en je spieren vermoeit na 15 herhalingen zal leiden tot krachttoename.

Cross-Train voor optimale functie

Cross-training met gevarieerde oefeningen en weerstand is belangrijk voor optimale kracht en functie evenals blessurepreventie. Je moet streven naar een combinatie van aerobe oefening, krachttraining en flexibiliteitstraining in je wekelijkse routine. Je kunt dit bereiken op het land, in het water of met een combinatie van beide.

Waar moet je op letten

Het is altijd een goed idee om contact op te nemen met uw arts als u met een nieuw trainingsprogramma wilt beginnen. Oefening moet leuk en stimulerend zijn. Om het leuk te houden en het risico op letsel te verminderen, moet u de juiste techniek beheersen voordat u de hoeveelheid weerstand op uw spieren verhoogt. Een persoonlijke trainer of waterinstructeur kan u leren hoe u de oefeningen correct kunt uitvoeren. Als je met de juiste techniek geen herhalingen meer kunt uitvoeren, stop dan en neem een ​​rustpauze. Begin langzaam opnieuw en verhoog uw inspanning binnen uw comfortbereik. En, zoals altijd, stop als u duizeligheid of pijn ervaart.