Info

Wat zijn de voordelen van stabiliteitsballen op school?


Stabiliteitsballen, stukjes fitnessapparatuur die je vaak in fitnesscentra en thuissporten vindt, worden vaak gebruikt als hulpmiddel voor spierversterkende activiteiten. Deze barstbestendige rubberen ballen worden gebruikt als alternatief voor stoelen in basisscholen en middelbare schoollokalen in het hele land. Voordelen van het gebruik van stabiliteitsballen op school zijn onder meer verhoogde mentale focus en verbeterde fysieke kracht.

Focus

Kinderen die op stabiliteitsballen zitten in plaats van traditionele bureaustoelen, tonen meer focus en kunnen aandacht besteden aan hun lessen. Dit wordt vooral gezien bij kinderen met een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, volgens onderzoek gepubliceerd in "The American Journal of Occupational Therapy." Kinderen met ADHD vertonen vaak een kortere dan normale aandachtsspanne en frequent friemelen. Zittend op de bal geeft studenten wat beweging terwijl ze leren. De lichte lichaamsaanpassingen die nodig zijn om op de bal te balanceren, zijn natuurlijk en niet-verstorend en bieden een uitlaatklep voor overtollige energie.

Produktiviteit

De verhoogde focus en beweging die stabiliteitsballen op school bieden, kan leiden tot hogere productiviteitsniveaus. Volgens het AJOT-onderzoek vertoonden deelnemers die op therapieballen zaten in plaats van klasstoelen een hogere woordproductiviteit tijdens een taalkunstensessie dan degenen die op gewone stoelen zaten. Ann Stockbridge van de in Maine gevestigde Education Foundation of the Kennebunks and Arundel legt uit dat "actief zitten" op stabiliteitsballen de hersenen stimuleert en mogelijk ook het geheugen verbetert.

Core kracht

Rechtop zitten op een stabiliteitsbal vereist een goede balans en constante aandacht voor uw lichaamshouding. De spieren die geactiveerd worden terwijl ze op de bal zitten, worden sterker en dragen bij aan verhoogde kernkracht. Kernkracht bij kinderen is net zo belangrijk als bij volwassenen. Een sterke kern beschermt tegen letsel en kan het uithoudingsvermogen vergroten. Kinderen die deelnemen aan krachttraining hebben mogelijk een lager risico op het ontwikkelen van chronische ziekten op latere leeftijd, zoals hoge bloeddruk en obesitas.

Veiligheid

Veiligheid is van het grootste belang op school. Therapieballen bestemd voor gebruik in de klas moeten worden uitgerust met anti-rollende stabilisatoren om het risico op vallen te verminderen. Studenten moeten ook de juiste houding leren wanneer ze op de bal zitten. Ze moeten recht op de bal gaan zitten met hun voeten plat op de grond. Klein bewegen en zwaaien is acceptabel, overmatig stuiteren kan echter gevaarlijk en storend zijn voor anderen.