Beoordelingen

Maakt gewichtheffen endorfines vrij?


Endorfines zijn verantwoordelijk voor de euforie die hardlopers op lange afstand ervaren, bekend als de "hardlopers", maar je hoeft geen twee uur te rennen om deze humeurverhogende chemicaliën vrij te geven. Hoewel huidig ​​onderzoek op dit gebied ontbreekt, kunnen gewichtheffen en vrijwel alle andere vormen van inspannende oefening uw endorfines stimuleren en stress helpen verlichten, volgens MayoClinic.com.

Achtergrond

Endorfines zijn opioïde peptiden die de werking van hersenchemicaliën die bekend staan ​​als neurotransmitters wijzigen. Deze chemicaliën spelen onder meer een belangrijke rol bij het reguleren van je humeur. Door op neurotransmitters in te werken, kunnen endorfines pijnverlichting bieden en euforie veroorzaken. Het stimuleren van uw endorfines is een van de beste natuurlijke manieren om stress te bestrijden en heeft andere fysiologische voordelen, waaronder het verbeteren van de insulinegevoeligheid.

Voedingsstatus

Geloof het of niet, je voedingsstatus speelt een belangrijke rol in hoeveel van een endorfine-afgifte je krijgt van gewichtheffen. DL-Fenylalanine is een voedingsstof in vlees die nodig is om pijnstillende neurotransmitters te produceren. Bovendien gebruikt je lichaam tryptofaan, gevonden in voedingsmiddelen zoals kalkoen, om serotonine te produceren - een humeurversterkende neurotransmitter. Omdat het effect van endorfines afhangt van deze neurotransmitters, zal een endorfine-afgifte niet veel respons veroorzaken als uw status van deze belangrijke voedingsstoffen laag is.

Inspanning

Hoeveel u zich inspant, is een andere factor die een belangrijke rol speelt bij het verkrijgen van endorfine-voordelen van gewichtheffen. Omdat endorfines de reactie van je lichaam zijn op het uitvoeren van langdurige, inspannende oefeningen, zijn een paar sets en herhalingen niet genoeg om een ​​endorfine-afgifte te activeren. Hoewel recente studies ontbreken, vond een studie gepubliceerd in het decembernummer van het "Journal of Sports Sciences" geen verandering in endorfine-activiteit na het uitvoeren van drie sets van acht herhalingen met 80 procent maximale inspanning.

Overwegingen

Het vermogen van uw lichaam om endorfines vrij te geven als reactie op gewichtheffen, is afhankelijk van een aantal factoren. Hoewel er geen vast aantal herhalingen of sets is, is het veilig om te zeggen dat u aanzienlijke inspanningen moet leveren om potentiële voordelen te behalen. Houd er rekening mee dat als uw primaire doel de voordelen van endorfine is, andere vormen van lichaamsbeweging, zoals hardlopen en fietsen, betrouwbaardere manieren zijn om endorfines vrij te geven.