Beoordelingen

Wellnessprogramma's voor geriatrie


Leeftijdsgebonden verval werd vroeger als onvermijdelijk geaccepteerd. Nu stellen mensen de ongewenste effecten van veroudering uit door beweging en preventieve zorg. Veel studies tonen aan dat een versterkingsprogramma het risico op vallen bij ouderen vermindert, volgens "Journal of Geriatric Physical Therapy." Geriatrische wellnessprogramma's streven ernaar om mensen zo lang mogelijk gezond te houden en lichamelijke achteruitgang te voorkomen.

Wellness gedefinieerd

"Welness" is een vage term die de modewoordstatus heeft bereikt. De Wereldgezondheidsorganisatie definieert het als de optimale gezondheidstoestand van individuen en groepen. Dit omvat zowel het individu dat zijn of haar spirituele, fysieke, sociale, psychologische en economische potentieel ontmoet, en zijn of haar verwachte rol binnen het gezin, op de werkplek vervult. en gemeenschap.

Wellness-componenten

Wellnessprogramma's voor senioren hebben betrekking op de meeste aspecten van het dagelijks leven. Lichamelijke activiteit, met name het verbeteren van het evenwicht om het risico op vallen te verminderen, is een steunpilaar. Programma's richten zich ook op cognitieve vaardigheden, zoals het verbeteren van het geheugen en het gebruik van verschillende delen van de hersenen. Een welzijnsadviseur kan een senior helpen zijn huis aan te passen om het veiliger en functioneler te maken. Sociale interactie helpt eenzaamheid, isolatie en depressie te voorkomen.

Wellness-verblijfplaatsen

Geriatrische wellness-programma's schieten overal waar senioren zijn. Degenen die zelfstandig wonen, kunnen een klas vinden in een seniorencentrum. Veel begeleid wonen en verpleeghuizen bieden groepslessen voor hun bewoners. Sommige thuiszorgprogramma's werken met thuisgebonden senioren. Zorgverleners kunnen één op één samenwerken met vrienden of geliefden aan onderdelen van een wellnessprogramma.

Wellness voorbeelden

Wellnessprogramma's kunnen groot en nationaal zijn, of klein en gelokaliseerd. De Administration on Aging's Health, Prevention and Wellness Program werkt in ten minste 27 staten vanaf 2013. Aanbod omvat groepslessen in senior centra over zelfmanagement, dat wil zeggen onafhankelijk beheer van hun gezondheid, welzijn en chronische aandoeningen of ziekten. In Seattle biedt Project Enhance een voordelig fitnessprogramma voor actieve oudere volwassenen en motiverende gedragsverandering voor mensen met chronische aandoeningen. A Matter of Balance: Managing Concerns About Falls, een programma gemaakt aan de Boston University, leert senioren hun valrisico te verminderen door hun huizen aan te passen en hun kracht en balans te vergroten.