Beoordelingen

Vrije gewichten Vs. Kabelmachines


Het onderwerp trainingsapparatuur is een van die gebieden waar u, als u 100 verschillende mensen vraagt ​​wat het beste werkt, 100 verschillende antwoorden krijgt. Een dergelijk debat vindt plaats in de discussie over welk type krachttrainingapparatuur beter is, vrije gewichten of kabelmachines. Zoals met alles, hebben beide typen apparatuur hun voor- en nadelen.

Wat is het verschil tussen losse gewichten en kabelmachines?

Vrije gewichten zijn gewichten die niet aan een machine zijn bevestigd. Dit omvat halters, halters, krullen en halterschijven. Barbells zijn de rechte staven die worden gebruikt in oefeningen zoals het bankdrukken en squats, terwijl krulstaven aan elk uiteinde worden gebogen en worden gebruikt voor oefeningen zoals biceps-krullen. Kabelmachines zijn machines die een kabel en een reeks katrollen gebruiken om u te helpen bij het tillen van het gewicht.

Voordelen

Vrije gewichten hebben tal van voordelen. Met vrije gewichten kunt u een breed scala aan oefeningen doen, omdat u niet wordt beperkt door een machine. Het gebruik van vrije gewichten geeft je de mogelijkheid om de oefening aan te passen aan de behoeften van je lichaam. Als een van uw lichaamsdelen bijvoorbeeld een beperkt bewegingsbereik heeft, maken vrije gewichten het gemakkelijker om aanpassingen te maken dan een machine. Vrije gewichten verbeteren ook uw evenwicht en coördinatie, omdat de kleine, stabiliserende spieren in uw lichaam vaker worden geactiveerd omdat uw bewegingsvlakken volledig onbeperkt zijn. Kabelmachines bieden ook verschillende voordelen. Net als losse gewichten, kunt u nog steeds een redelijk breed scala aan oefeningen op een kabelmachine uitvoeren. Kabelmachines vereisen niet veel coördinatie van uw kant, en met behulp van de kabels kunt u meer gewicht tillen. Kabelmachines zijn ook eenvoudig in te stellen en te gebruiken.

Nadelen

Beide soorten gewichten hebben echter nadelen. Naarmate u meer gewicht opheft met losse gewichten, neemt ook de noodzaak toe dat iemand u ziet terwijl u de gewichten opheft. De rol van de spotter is om u te helpen het gewicht op de balk of op de grond veilig te resetten als u een volledige herhaling niet kunt voltooien. Omdat u met losse gewichten meer controle moet bieden dan met kabelmachines, kunt u over het algemeen met zoveel gewichten niet zoveel gewicht tillen als met een kabelmachine. En met losse gewichten loop je het risico op letsel als je een halterschijf of halter laat vallen. Kabelmachines hebben ook hun eigen nadelen. De hulp die de machine biedt bij het tillen van de gewichten vermindert uw afhankelijkheid van uw stabiliserende spieren, waardoor hun effectiviteit afneemt. En omdat uw beweging door de machine wordt vergrendeld, riskeert u letsel door onnatuurlijke bewegingen te maken.

Beide soorten gewichten gebruiken

Met de voor- en nadelen van zowel losse gewichten als kabelmachines, kunt u nog steeds een toepassing vinden voor beide soorten gewichten in uw training. Met behulp van vrije gewichten, zoals halters en halters, kunt u een bewegingsbereik gebruiken dat bij uw lichaam past en tegelijkertijd uw stabiliserende spieren trainen. Vrije gewichten kunnen een goede training zijn voor uw belangrijkste spiergroepen, zoals die in uw benen, kern en borst. Kabelmachines zijn ideaal wanneer u aan kleinere spieren wilt werken, zoals uw biceps en triceps, omdat u ze tijdens het trainen kunt isoleren en onder grotere druk kunt zetten.