Beoordelingen

Over het hele voedingsdieet


Een heel voedingsdieet kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Het meest algemene begrip van de term is echter een dieet bestaande uit voedingsmiddelen met zo weinig mogelijk verwerking, die meer lijkt op hoe het voedsel oorspronkelijk in de natuur wordt gevonden. Op deze manier eten zorgt voor de opname van een vollediger voedingsprofiel, waardoor voldoende voedingsstoffen worden geconsumeerd voor optimale gezondheid en welzijn.

Fruit en groenten

Verse producten kunnen de meest voor de hand liggende component zijn van een volledig voedingsdieet. Felgekleurde groenten en fruit gevonden in supermarkten en boerenmarkten en in tuinen en boomgaarden zijn perfecte weergaven van de natuur op zijn best. Het eten van de eigenlijke groenten en fruit levert een overvloed aan vitamines en mineralen, evenals vezels, water en heilzame plantaardige chemicaliën genaamd fytonutriënten. Hoewel sommige supplementen een combinatie van deze voordelen kunnen bevatten, missen ze meestal het vezel- en watervolume. Dit is waarom hele groenten en fruit je een vol gevoel geven, wat idealiter resulteert in minder voedselinname na verloop van tijd - een concept is cruciaal voor gewichtsverlies en onderhoud.

Volkoren

De term "volkoren" is een voedingswoord geworden, maar niet zonder goede reden. Minimaal bewerkte granen zoals bruine rijst, hele haver en volkoren bieden meer voedingsstoffen dan hun zwaar bewerkte, witte tegenhangers. Hoewel veel voedingsmiddelen in de schappen als "volkoren" worden aangeduid, is de sleutel tot het bepalen van een echte volkoren door het onderzoeken van de ingrediëntenlijst. De eerste woorden in de lijst moeten een echte korrel zijn, zoals haver of maïs, of de woorden 'bruin' of 'heel', zoals bruine rijst of volkoren. Vermijd producten met andere ingrediënten die naast de korrel zelf worden vermeld, zoals smaakstoffen, en voeg uw eigen smaakmakers toe.

Eiwit

Enige verwerking van voedingsmiddelen is onvermijdelijk. Een kip afbreken en de borst in verpakkingen van 1 pond verpakken is een vorm van verwerking. Een dergelijke verwerking is echter gunstig en kan nog steeds worden opgenomen in een volledig voedingsdieet. Zoek naar eiwitten die zo dicht mogelijk bij hun oorspronkelijke vorm liggen zonder toevoeging van kruiden, paneermeel of andere smaakstoffen. Een verse varkenslende karbonade komt bijvoorbeeld rechtstreeks uit de spier die loopt van het heupbeen van een varken tot het schouderbeen. Andere voorbeelden van eiwitrijk voedsel zijn eieren, visfilets of andere stukken vlees zoals entrecote of gebraden schouder.

Zuivel

Kijk nogmaals naar de ingrediëntenlijst om hele zuivelproducten te identificeren. Probeer zo min mogelijk ingrediënten te vinden. Je kunt altijd andere hele voedingsmiddelen toevoegen aan voedingsmiddelen zoals yoghurt of kefir om ze meer smaak te geven. Bevroren bessen en honing toegevoegd aan gewone Griekse yoghurt vormen een geweldige snack. Vermijd producten met veel toegevoegde suiker en woorden zoals "natriumfosfaat", "sorbinezuur" of "gemodificeerd maïszetmeel" vermeld in de ingrediëntenlijst.

Alles bij elkaar zetten

Een typische dag in een hele eetstijl kan ouderwetse haver zijn, bereid met water of magere melk, walnoten en een gesneden banaan voor extra zoetheid bij het ontbijt. De lunch kan een groene salade zijn met veel verse groenten zoals in blokjes gesneden tomaten, gesneden komkommers, wortelen, uien en paprika. Bedek de salade met een hardgekookt ei of gekookte bonen voor eiwit en een azijn en oliedressing, en leg er een appel bij. Het avondeten kan bestaan ​​uit een verse kipfilet gemarineerd in olijfolie en knoflook, gekookt op een grill met een kant van geroosterde asperges en een gebakken zoete aardappel gegarneerd met een klein klontje boter en kaneel. Hoewel een heel voedingsdieet meer voorbereiding en planningstijd kan kosten, zijn de daaraan verbonden gezondheidsvoordelen de moeite waard.