Beoordelingen

Maakt trainen je nek groter?


Je hebt ze gezien in de sportschool, de mannen en vrouwen wier nek zo groot is dat ze een riem voor een ketting konden dragen. Dit soort nek is ontwikkeld met veel tijd doorgebracht in de sportschool, een streng dieet en een genetische aanleg voor grote spieren. Trainen kan je nek groter maken, maar alleen als je bereid bent om aan het werk te gaan.

Nek anatomie

Verschillende spieren ondersteunen en stabiliseren de nek, waarvan sommige niet relevant zijn voor krachttraining en alleen worden gebruikt voor slikken. De nekspieren waarop je wilt focussen, zijn betrokken bij hoofd- en rompbewegingen en omvatten de sternocleidomastoïde, splenius, bovenste gedeelte van de erectorspinazie, levetor-schouderbladen en de bovenste vezels van de trapezius.

Oefening Selectie

De kleinere nekspieren mogen alleen worden gewerkt met isolatieoefeningen die lichtweerstand gebruiken. Gewogen nekflexie richt zich op de sternocleidomastoïde, terwijl gewogen nekverlenging de splenius zal werken. De grotere spieren van de nek kunnen worden gericht met krachtigere en dynamische oefeningen zoals schouderophalen, deadlift, hang clean, rukken en boerenwandeling.

Hoeveel, hoe vaak

Je gaat 's nachts geen grotere nek laten groeien - het zal veel hard werk en toewijding vergen. Om grotere nekspieren op te bouwen, beveelt de National Strength and Conditioning Association aan om drie tot zes sets van zes tot 12 herhalingen van elke oefening uit te voeren. Gebruik voor de oefeningen met grote spieren gewichten die maximaal 67 tot 85 procent van uw maximale herhaling zijn. Krachtoefeningen voor de nek kunnen om de andere dag worden uitgevoerd, waardoor 48 uur hersteltijd tussen trainingen mogelijk is.

Het zit allemaal in de genen

Hoe groot je nek wordt na het sporten, hangt uiteindelijk af van je ouders en grootouders. Als de meeste van je familieleden eruit zien alsof ze de lichaamsbouw van de Griekse goden kunnen hebben met een beetje werk, dan is er een vrij goede kans dat sporten je een grotere nek kan geven. Aan de andere kant, als je familie meer aan de verkeerde kant is, is het misschien niet zo dat je een grote nek hebt. Train hard om het beste te maken van waar je mee moet werken.