Beoordelingen

Trainingen om 1600 meter sneller uit te voeren


Tot het einde van de jaren zeventig hadden de meeste Amerikaanse staten de kilometerloop op het circuit ontmoet, terwijl de 1500 meter altijd de equivalente Olympische afstand is geweest. Omdat de meeste buitenbanen nu 400 meter lang zijn in plaats van 440 meter, is het handiger om 1600 meter te lopen - slechts 9,3 meter, of ongeveer twee seconden, een mijl verlegen - dan deze andere afstanden. Als gevolg hiervan is het evenement tot bloei gekomen en is de mijl bij veel ontmoetingen vervangen.

Aerobic runs

De 1600 meter wordt beschouwd als een wedstrijd op middellange afstand, samen met races zo kort als 800 meter en zo lang als 5000 meter. Hoewel elite hardlopers slechts ongeveer vier minuten nodig hebben om de afstand te overbruggen, bestaat de voorbereiding voor de 1600 meter uit lange, relatief langzame runs ontworpen om aerobe uithoudingsvermogen te ontwikkelen, of, in lopende taal, "een basis bouwen". Zonder dit werk - meestal bestaande uit ongeveer 30 tot 70 mijl per week in totaal, afhankelijk van het vermogen en de leeftijd van een atleet - zijn de belangrijkste snellere trainingen lang niet zo effectief. Individuele runs variëren van ongeveer 3 mijl tot misschien 12 mijl, en worden uitgevoerd met een maximale inspanning van 70 tot 85 procent.

Lactaatdrempel loopt

Deze runs, voornamelijk in de precompetitieve en vroege competitieseizoenen, zijn ontworpen om het vermogen van atleten om melkzuur te metaboliseren te verbeteren en daarom de mate van spierverbranding in een bepaald snel tempo te voorkomen. Ze werken daarom met een maximale snelheid van ongeveer 85 tot 90 procent, de intensiteit waarmee de melkzuurproductie de neiging heeft aanzienlijk te stijgen en ongeveer 20 tot 25 minuten te duren. Eén lactaatdrempelwaarde per week is voldoende voor de meeste tracksters.

Lange herhalingen

Herhalingen, vaak intervallen of intensieve intervaltraining genoemd, zijn gericht op een racespecifieke voorbereiding. Ze worden gereden met een snelheid op of zeer dicht bij het doel-racetempo. Lopers die zich voorbereiden op de 1600 meter lopen meestal herhalingen van 600 tot 1.000 meter met rustperioden die 50 tot 90 procent van de duur van het snelle gedeelte duren, en overschrijden zelden 3 mijl van het totale snelle rennen bij een schot. Dus een voorbeeldtraining voor een hardloper in de hoop de 1600 in vijf minuten te lopen, kan vier keer 800 meter zijn in twee en een halve minuut, met twee minuten joggen of wandelen tussendoor.

Omdat deze trainingen erg belastend zijn, worden ze meestal niet meer dan een keer per week gedaan en worden ze overgeslagen als in plaats daarvan kortere intervallen worden gekozen. Als u geen toegang hebt tot een gemeten spoor, kunt u een GPS-apparaat gebruiken - gekoppeld aan veel lopende horloges - of een kilometerteller om de vereiste afstanden op een vlakke, verharde weg te meten.

Korte herhalingen

Deze trainingen lijken erg op lange herhalingen in structuur, met het verschil dat, zoals de naam al aangeeft, de afstand is tussen de zware trainingen. Lopers die trainen voor de 1.600 meter vereisen de mogelijkheid om de laatste 15 tot 20 seconden te "schoppen" of te eindigen bij een bijna- of dode sprint en kortere herhalingen van 100, 200 en 400 meter iets sneller gedaan dan het doeltempo zijn typisch. Een voorbeeldtraining voor iemand die vijf minuten voor de 1600 fotografeert, kan 10 keer 400 zijn in 1:13 met een minuut joggen of wandelen tussen herhalingen.