Beoordelingen

Yoga om het zenuwstelsel te verbeteren


Regelmatig yoga beoefenen kan je fysieke en mentale gezondheid helpen verbeteren. Een van de belangrijkste voordelen van yoga is dat het een positieve invloed heeft op je zenuwstelsel, wat je kan helpen een gezondere stressreactie te ontwikkelen. Volgens Timothy McCall, M.D., in een artikel voor "Yoga Journal", activeren kalmerende, herstellende yogahoudingen en ademhalingsoefeningen je parasympathische zenuwstelsel, wat je kan helpen beter met stress om te gaan en gevoelens van diepe ontspanning op te roepen.

Surya Bhedan

Pranayama is de yogapraktijk van adembeheersing door specifieke ademhalingsoefeningen. Volgens Yoga Point helpt de Pranayama-oefening bekend als Surya Bhedan, oftewel de juiste neusgatademhaling, het sympathische zenuwstelsel te stimuleren, gevoelens van depressie en angst te verminderen en kan je helpen je nieuw leven in te blazen. Zit in een comfortabele positie met gekruiste benen. Lijn uw hoofd en nek uit met uw wervelkolom. Sluit je ogen. Breng uw rechterhand naar uw neus en gebruik uw wijsvinger om uw linker neusgat te sluiten. Adem diep in door je rechter neusgat. Pauzeer even en houd je adem in. Laat uw wijsvinger los en sluit tegelijkertijd uw rechter neusgat met uw rechterduim. Adem langzaam uit uit je linker neusgat. Herhaal dit hele patroon en adem zo enkele minuten.

Viparita Karani

Viparita Karani, ook bekend als de Legs-Up-the-Wall pose, is een herstellende yogahouding die het zenuwstelsel helpt kalmeren en gevoelens van hyper-alertheid verlicht, volgens het World Yoga Network. Voor deze pose heb je een bolster of een gevouwen deken nodig om je billen en heupen te ondersteunen. Plaats uw bolster enkele centimeters verwijderd van een muur. Ga opzij zitten met je rechterbil rustend op de bolster, zodat je rechterheup de muur raakt. Adem uit en zwaai met één snelle beweging je benen omhoog om op de muur te rusten terwijl je je romp en hoofd naar achteren brengt om op de vloer te liggen. Pas de bolster indien nodig aan, zodat uw onderrug en billen volledig worden ondersteund. Houd je benen zo recht mogelijk en buig je knieën lichtjes indien nodig. Laat je armen langs je lichaam rusten, handpalmen naar boven. Sluit je ogen en concentreer je op langzame, diepe ademhalingen. Blijf enkele minuten in deze houding.

Supta Baddha Konasana

Supta Baddha Konasana, of liggende Bound Angle-pose, is een heilzame herstellende yogapose die het centrale zenuwstelsel ontspant en stress, spanning en milde depressie vermindert, volgens My Yoga Online. Op je rug liggen. Buig je knieën en breng je hielen zo dicht mogelijk bij je billen. Til je bekken op om je stuitje naar beneden te schuiven, waardoor de wervelkolom langer wordt. Adem uit en laat je knieën van elkaar naar de grond vallen. Als de rek in je lies te intens is, steun je knieën op yogablokken of gevouwen dekens. Verbreed uw borst en ontspan uw schouders. Laat je armen langs je lichaam rusten, handpalmen naar boven gericht. Sluit je ogen. Blijf maximaal een minuut in deze houding.

Savasana

Savasana, of Corpse-pose, is een intens ontspannende yogahouding voor je zenuwstelsel. Volgens yoga-instructeur J. Michael Taylor in een interview met 'Women's Health' kun je deze pose op elk moment van de dag gebruiken om gevoelens van diepe ontspanning en kalmte op te roepen. Ga op je rug liggen op een gewatteerd oppervlak, zoals een yogamat, met je benen gestrekt recht, voeten op heupbreedte uit elkaar. Til je stuitje op om je wervelkolom te verlengen. Reik met je handen onder je billen om de vlezige delen van elkaar weg te trekken. Laat je voeten van elkaar weg rollen. Verbreed je schouders en borst. Ontspan je armen langs je lichaam in een hoek van 45 graden van je lichaam, met de handpalmen naar boven gericht. Sluit je ogen en haal diep adem. Blijf maximaal 10 minuten in deze houding.