Beoordelingen

Zink voor hardlopers


Het consumeren van voldoende vitaminen en mineralen is van vitaal belang als u op het hoogste niveau van algehele gezondheid wilt zijn. Wanneer u inspannende atletische activiteiten uitoefent, zoals hardlopen, stelt dit een nog grotere behoefte aan uw lichaam dan normaal en wordt de consumptie van vitamines en mineralen, zoals zink, nog belangrijker. Raadpleeg uw arts voordat u supplementen inneemt om te zien of deze geschikt zijn voor u.

Zink Overzicht

Zink is een mineraal essentieel voor de algehele gezondheid, omdat het wondgenezing, eiwitsynthese en immuunsysteemfunctie stimuleert. Als je een jonge atleet bent, is zink vooral belangrijk omdat het zorgt voor een goede groei en ontwikkeling gedurende de kindertijd en de adolescentie. Je lichaam kan zink dat je eerder hebt geconsumeerd niet opslaan, dus je moet elke dag zink consumeren om de voordelen van het mineraal te krijgen.

Dieetbronnen van zink

Hoewel zink te vinden is in multivitaminen en als zelfstandige supplementen, kun je zink ook in veel voedingsmiddelen vinden. Een van de rijkste voedingsbronnen van zink zijn oesters, krab, kreeft, gebraden rundvlees, varkenskoteletten en gebakken bonen. Oesters zijn veruit de beste bron, met 493 procent van de voorgestelde dagelijkse inname in elke portie van 3 ons.

Zinkvoordelen voor hardlopers

Het hebben van sterke spieren is cruciaal voor hardlopen, omdat dit je zal helpen hoge snelheden te bereiken in korte uitbarstingen of je tempo gedurende lange periodes te handhaven. Het consumeren van zink kan je helpen je spieren te versterken; een studie uit de februari-editie van het onderzoekstijdschrift "Neuro Endocrinology Letters" wees uit dat zinksuppletie de testosteronniveaus van atleten verhoogde na zware inspanningen. Testosteron is een krachtig spieropbouwend hormoon, dus het kan je helpen sterke benen te ontwikkelen en het beste uit je training te halen. De rol van zink in spiereiwitsynthese bevordert ook spierherstel, wat u kan helpen om kracht te behouden, zelfs in een druk trainingsschema.

Zink dosering

De hoeveelheid zink die u nodig heeft, varieert per leeftijd en geslacht. Als u een man bent boven de leeftijd van 13, is de aanbevolen dagelijkse inname van zink 11 milligram. Vrouwtjes tussen de 14 en 18 jaar oud moeten dagelijks 9 milligram zink consumeren, terwijl die van 19 jaar en ouder 8 milligram per dag moeten consumeren. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw merkt op dat sommige atleten die zich concentreren op koolhydraten - dit is vaak het geval bij duursporters zoals hardlopers - zich kunnen schuwen voor vlees en dus een laag zinkgehalte hebben. Als koolhydraten uw dieet in deze mate domineren, kan zinksuppletie geschikt zijn.