Beoordelingen

Hoe helpt het cardiovasculaire systeem homeostase te behouden?


Homeostase verwijst naar het vermogen van het lichaam om relatief stabiele interne omstandigheden te handhaven - zelfs terwijl het voortdurend wordt blootgesteld aan externe veranderingen. Lichaamstemperatuur, bloedvolume en hartslag zijn slechts enkele voorbeelden van de honderden omstandigheden die het lichaam reguleert om het homeostatische evenwicht te handhaven. Dit interne evenwicht is zo belangrijk dat vrijwel elke ziekte of stoornis in het lichaam kan worden herleid tot een homeostatische onbalans.

Betekenis

Alle orgaansystemen in het lichaam dragen bij aan homeostase, maar het cardiovasculaire systeem - het hart en de bloedvaten - is vooral belangrijk. Het hart pompt bloed door het lichaam naar elk van de andere organen. Bloed levert de zuurstof en voedingsstoffen die deze organen nodig hebben. Zonder het cardiovasculaire systeem kan geen van de andere systemen in het lichaam functioneren.

Het cardiovasculaire systeem en het zenuwstelsel

Het cardiovasculaire systeem helpt de homeostase te handhaven door het centrale zenuwstelsel - de hersenen en het ruggenmerg - voortdurend van zuurstof en glucose te voorzien. Hersencellen beginnen na slechts een minuut zonder zuurstof te sterven. De hersenen zijn het controlecentrum voor alle homeostatische processen van het lichaam. Als het cardiovasculaire systeem de hersenen niet van zuurstof voorziet, kan het lichaam de homeostase niet handhaven.

Het cardiovasculaire systeem en het spierstelsel

Het spierstelsel vereist grote hoeveelheden zuurstof uit het cardiovasculaire systeem. Spieren verkrampen en bevriezen als ze onvoldoende zuurstof krijgen. Als het cardiovasculaire systeem niet voldoende zuurstofrijk bloed naar de spieren kan pompen, kan het lichaam niet bewegen.

Het cardiovasculaire systeem en de nieren

Het cardiovasculaire systeem en de nieren werken samen om het bloedvolume en de samenstelling te behouden. Het cardiovasculaire systeem zorgt voor de bloeddruk die de nieren gebruiken om afvalstoffen uit het lichaam te filteren.

Het cardiovasculaire systeem en de huid

Het cardiovasculaire systeem en de huid helpen de homeostase te handhaven door de lichaamstemperatuur te reguleren. Wanneer het lichaam oververhit raakt, verwijden de bloedvaten die de huid dienen. Het cardiovasculaire systeem stroomt warm bloed naar de bovenmatige capillairen van de huid. Warmte van het bloed straalt van het huidoppervlak af en koelt het lichaam. Wanneer de lichaamstemperatuur te laag wordt, samentrekken de huidvaten. Dit voorkomt dat warm bloed het huidoppervlak bereikt. Het hart pompt extra bloed naar de diepere vitale organen.

Overwegingen

Homeostatische onbalans van het cardiovasculaire systeem veroorzaakt veel voorkomende en gevaarlijke ziekten. Deze omvatten chronische hypertensie, atherosclerose en congestief hartfalen.