Beoordelingen

Waarvoor wordt EDTA gebruikt?


EDTA, ook bekend als dinatrium EDTA, EDTA dinatrium of ethyleendiaminetetra-azijnzuur, is een veel gebruikte chemische verbinding die voorkomt in persoonlijke verzorging, huidverzorging, bewerkte voedingsmiddelen, cosmetische preparaten en reinigingsproducten. EDTA heeft ook uitgebreide medische, technische, agrarische en industriële toepassingen. Met zijn brede waaier van toepassingen en alomtegenwoordige aanwezigheid in ons dagelijks leven, is het belangrijk om te weten wat het doel van EDTA is in veel voorkomende consumentenproducten en aan gerelateerde gevaren, aangezien EDTA kan bijdragen aan de vorming van carcinogenen.

EDTA in cosmetica, persoonlijke verzorging en huidverzorging

In cosmetica, persoonlijke verzorging en huidverzorgingsproducten is EDTA een primair chelaatvormend middel (bindt vrije metaalionen), conserveermiddel, stabilisator en zuiveringsmiddel dat formules vrij houdt van metaalionen en residuen in kraanwater. Het helpt de hardheid (mineraalgehalte) in kraanwater te verminderen, zodat andere actieve ingrediënten in een formule, zoals een shampoo of badgel, effectiever kunnen werken. EDTA helpt ook de actuele penetratie van actieve ingrediënten in huidverzorging om het serumgehalte van nuttige chemicaliën te verhogen

EDTA in voedingsmiddelen en dranken

EDTA wordt vaak gebruikt in voedsel en dranken als conserveermiddel, stabilisator en beschermt voedselproducten tegen verkleuring en oxidatie. Houd er rekening mee dat EDTA negatief reageert met vitamine C (ascorbinezuur) en natriumbicarbonaat in frisdranken en frisdranken, met een grotere neiging om benzeen te vormen, een carcinogeen. Drink geen frisdranken die EDTA bevatten.

EDTA in reinigingsmiddelen

In wasmiddelen en reinigingsmiddelen verzacht EDTA hard water en verbetert het de bleek- en reinigingsprestaties van niet-chloorreinigers.

Industrieel gebruik van EDTA

EDTA is een belangrijk chelaatvormend middel dat vrije metaalionen wegvangt. Bijna al zijn bruikbaarheid voor mensen komt van deze enkele eigenschap. In de wasindustrie betekent dit het verwijderen van onzuiverheden in hard water. In de textielindustrie voorkomt EDTA dat vrije metaalionen en onzuiverheden geverfde stoffen verkleuren. In de papierindustrie helpt EDTA de effectiviteit van bleek- en zuiveringsprocedures voor papierpulp. EDTA verwijdert ook resten en kalkaanslag op industriële apparatuur die onder hoge temperatuur werkt, zoals vleeskuikens.

Medische toepassingen van EDTA

EDTA wordt gebruikt om kwik en andere zware metaalvergiftiging te behandelen door middel van chelatietherapie. Evenzo verwijdert het overtollig ijzer en calcium uit het lichaam. In bloedgerelateerde medische toepassingen optimaliseert EDTA herhaalde bloedtransfusies en is een effectief anticoagulans, dat voorkomt dat bloedmonsters stollen en celmonsters klonteren. Dit is vooral belangrijk bij klinische bloedtesten en celanalyses. EDTA wordt ook gebruikt als conserveermiddel in oogdruppels, een de-calcificerend en voorbereidend middel in kaakchirurgie en tandheelkunde, en anti-plakmiddel in slagaders.

EDTA-gevaren

Er is geen groot gevaar met betrekking tot de algemene toepassingen van EDTA in commerciële persoonlijke verzorgingsproducten. EDTA is echter zo talrijk in industrieel gebruik, medisch gebruik, in commerciële producten en algemeen afval dat het een belangrijke milieuvervuiler wordt. EDTA vertoont toxiciteit bij orale inname in grote hoeveelheden, vooral in aanwezigheid van vitamine C en natriumbicarbonaat (gebruikelijk in frisdranken). Vermijd frisdranken die EDTA bevatten wanneer vitamine C en natriumbicarbonaat (zuiveringszout) ook als ingrediënten worden vermeld. Cosmetisch en actueel gebruik van formules die EDTA bevatten, veroorzaakt geen toxiciteitsniveaus die directe schade toebrengen aan het menselijk lichaam, hoewel veel pro-natuurlijke, pro-organische groepen sterk waarschuwen voor toxische gevaren van EDTA.


Bekijk de video: Complexometrische titratie van magnesiumionen met EDTA (Januari- 2022).