Beoordelingen

Pijnbehandeling na chirurgie met rotatormanchet


Rotatormanchetchirurgie is een veel voorkomende orthopedische operatie die wordt gebruikt om de beschadigde schouder te repareren bij patiënten met manchetziekte of gewond raken door trauma, overmatig gebruik of door slijtage na verloop van tijd. Het kan vaak arthroscopisch worden uitgevoerd, met slechts een kleine twee-inch incisie voor grotere instrumenten als dat nodig is. Ondanks het kleine incisie-gebied zal de schouder na de operatie vele weken behoorlijk pijnlijk zijn, vanwege hoeveel we het gewricht gebruiken zonder het te beseffen. Bovendien zijn de rotator-manchetspieren expansief en hebben ze wat tijd nodig om te genezen. Dit artikel geeft u opties en ideeën over pijnbestrijding na een rotatormanchetoperatie.

Onmiddellijk Post-Op

De functie van pijnmedicatie na een rotatormanchetoperatie is om te voorkomen dat de hersenen de pijn voelen van de incisie en van het operatiegebied. Pijnstillers blokkeren de pijnreceptoren en verzachten de berichten die van de zenuwen naar de hersenen worden gestuurd. Door het gevoel te verdoven, reageren de hersenen niet overdreven door het lichaam in shock te brengen en veroorzaken ze ook geen stress bij de patiënt. De eerste 48-72 uur na de operatie zijn het meest kritisch voor dit deel van het herstel, dat is de reden waarom de zware doses pijnstillers voor deze periode worden bewaard en meestal in het ziekenhuis worden gegeven door professioneel personeel. Geneesmiddelen zoals morfine en injecteerbare anesthetica worden gedurende deze periode gegeven, terwijl het lichaam zich aanpast aan de operatie en het genezingsproces begint.

Naar huis gaan

Voordat de patiënt naar huis wordt gestuurd, is hij overgeschakeld van injecties naar orale medicijnen. Dit zullen nog steeds verdovende middelen zijn en behoorlijk krachtig, dus iemand moet hem naar huis rijden. Rijden mag niet worden geprobeerd terwijl verdovende middelen worden gebruikt om pijn te beheersen. De eerste week zal er voortdurende pijnbestrijding zijn via een regelmatig schema van orale medicatie. De follow-up van de eerste arts zal vervolgens enige aanpassing van de dosering van pijnstillers zien, met variabiliteit afhankelijk van de eisen van fysiotherapie. Het idee is dat hoe verder u verwijderd bent van uw operatietijd, hoe minder pijnstillers u moet nemen. Er zullen slechte dagen zijn waarop je misschien meer nodig hebt, maar er moeten goede dagen zijn waarop je minder nodig hebt.

Fysiotherapie - Auw!

Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van het succesvolle herstel van een rotatormanchetoperatie. Het begint binnen 24 uur na de operatie en duurt enkele maanden. Sessies van fysiotherapie kunnen behoorlijk pijnlijk zijn en de patiënt moet hierop voorbereid zijn. Veel fysiotherapeuten zullen hun patiënten instrueren om een ​​volledige dosis van hun pijnmedicatie ongeveer een half uur voor hun PT-sessie in te nemen. Hierdoor kunnen ze de volledige voordelen van hun training plukken en niet worden geremd door de pijn die door de oefeningen wordt veroorzaakt. Naarmate de tijd vordert, zal de PT de patiënt laten overschakelen van verdovende middelen naar vrij verkrijgbare medicijnen, zoals Tylenol, Ibuprofen, Aleve, enzovoort. Het is echter altijd een goed idee om een ​​pijnstiller te nemen vóór een sessie met de fysiotherapeut.

Misvattingen

Helaas zijn veel patiënten van mening dat het gebruik van medicijnen om hun pijn te verminderen een vergissing is, omdat ze, omdat de medicijnen verslavend zijn, "verslaafd" raken en niet meer kunnen stoppen met het gebruik van de medicijnen. Hoewel de verslaving aan verdovende middelen kan gebeuren, is de waarheid dat als je onder de hoede van een professionele arts bent en je de richtlijnen volgt, je gebruik van verdovende middelen niet gevaarlijk is en je meer zal helpen dan belemmeren. Pijnstillers kunnen u helpen sneller, sterker en beter te genezen. Er is absoluut geen reden om ze niet in te nemen, tenzij geadviseerd door een medische professional. Zolang u doseringsinstructies volgt en - nog belangrijker - ze niet gebruikt wanneer u ze niet nodig heeft, is uw gebruik van pijnstillers een noodzakelijke stap in uw herstel van een rotatormanchetoperatie.

Waarschuwing

Aan de andere kant van de bovenstaande paragraaf, moet je je er wel van bewust zijn dat misbruik van pijnstillers geen grap is. Het innemen van teveel pijnstillers kan u gemakkelijk doden, omdat deze medicijnen de ademhaling vertragen, de hartslag vertragen en het bewustzijn op zijn best mistig maken. Het geheugen kan worden aangetast, dus hulp bij het nemen van de medicijnen op het juiste moment kan nodig zijn. Autorijden is uitgesloten als een patiënt verdovende middelen gebruikt, en vergeet niet dat je naar de gevangenis kunt gaan als je positief test op verdovende middelen als je wordt getrokken voor twijfelachtig rijden. Pijnstillers vertragen uw reactie en schaden uw oordeel. En ja, pijnstillers zijn zeer verslavend. Het is heel eenvoudig om afhankelijk te worden van het medicijn om je goed te voelen. Er is steeds meer nodig om dat goede gevoel te behouden. En voordat je het weet, heb je het gewoon nodig om je normaal te voelen, en dan is het allemaal bergafwaarts vanaf daar. Raadpleeg uw arts als u vragen hebt over het al dan niet misbruik maken van het pijnmedicijn dat u heeft gekregen voor uw rotatormanchetoperatie.