Beoordelingen

Wat zijn de oorzaken van abnormale niveaus van gamma-glutamyltransferase?


Gamma-glutamyltransferase, ook bekend als GGT, is een enzym dat vooral in de lever wordt aangetroffen. Het helpt aminozuren en peptiden in cellen te transporteren en katalyseert glutathion, de belangrijkste antioxidant van het lichaam. Aangezien GGT voornamelijk in levercellen wordt aangetroffen, worden de niveaus meestal gemeten wanneer er gevaar voor beschadiging of ziekte van de lever bestaat. Abnormale GGT-waarden worden meestal aangetoond bij personen die lijden aan alcoholisme, diabetes, hersentumoren, obesitas, galblaasaandoeningen en galwegobstructie.

GGT en vette lever

Omdat GGT een hoge gevoeligheid in de lever heeft, is het een van de beste markers voor chronisch alcoholgebruik en leververvetting. Alcoholisme en obesitas, onder andere, leveren een belangrijke bijdrage aan leververvetting. Alcoholische leververvetting, evenals niet-alcoholische leververvetting, kunnen zich ontwikkelen tot een meer geavanceerde leverziekte, waaronder ontsteking, cirrose en leverkanker. Naast leververvetting kan een verhoogde activiteit van GGT-enzym ook worden waargenomen bij medische behandeling en bij acute pancreatitis, myocardinfractie, anorexia, hyperthyreoïdie, spierziekten en neurologische aandoeningen. GGT-activiteit in serum wordt niet alleen beïnvloed door de hoeveelheid alcohol die wordt geconsumeerd, maar ook door BMI (body mass index) en geslacht.

GGT en hartziekte

In een rapport uit 2005 gepubliceerd in "Circulation: Journal of the American Heart Association", haalden onderzoekers de GGT-test aan als een van de eenvoudigste manieren om te bepalen of individuen het risico lopen op overlijden door hart- en vaatziekten. Onderzoekers analyseerden gegevens uit een langetermijnstudie van 160.000 Oostenrijkse volwassenen en ontdekten dat hoe hoger het bloedglucosegehalte van een persoon, hoe groter het risico op cardiovasculaire sterfte.

GGT en leverfunctietests

Volgens dr. David E. Johnson, universitair hoofddocent geneeskunde bij de divisie Gastro-enterologie aan de Universiteit van New Mexico, kan een aantal valkuilen worden aangetroffen bij de interpretatie van veelvoorkomende bloedlevertests, zoals die van GGT-niveaus. Johnson beweert dat asymptomatische patiënten met geïsoleerde en milde GGT-niveaus meestal geen leverziekte hebben. Als zodanig zouden ze over het algemeen geen uitgebreide tests vereisen.

GGT-test en niveaus

Meting van het GGT-enzym is eenvoudig en goedkoop. Het vereist geen voorbereiding en omvat een bloedmonster uit de ader in de onderarm. Volgens het rapport "Circulation: Journal of American Heart Association" is het normale lage niveau voor vrouwen minder dan 9 U / L, terwijl dat voor mannen minder is dan 14 U / L. Het gemiddelde niveau voor vrouwen is 18 U / L, terwijl dat voor mannen 28 U / L is. Hoog niveau is meer dan 36 U / L voor vrouwen en meer dan 56 U / L voor mannen. Obesitas verhoogt de kans op verhoogde GGT-niveaus.

Tips en waarschuwingen

Bepaalde geneesmiddelen die worden gebruikt om epileptische aanvallen te bestrijden, zoals carbamazepine (Tegretol), fenobarbital en fenytoïne (Dilantin) kunnen abnormale GGT-waarden veroorzaken.

GGT-waarden zijn normaal gesproken verhoogd bij personen die drie of meer alcoholische dranken per week consumeren (45 g ethanol of meer).

Een licht verhoogd GGT-niveau is een typische bevinding bij patiënten die anticonvulsiva gebruiken (medicijnen tegen epilepsie).