Beoordelingen

Hoe geneest een gebroken vinger?


Vingerbreuk

Een botbreuk is een gebroken of gebarsten bot. Vingerfracturen kunnen vooral pijnlijk zijn omdat de vingers buigen. Vingerbreuken komen veel voor omdat de botten klein zijn en de vingers veel worden gebruikt, waardoor ze gevoelig zijn voor verwondingen. Het is belangrijk dat een vingerbreuk door een arts wordt behandeld. Een vingerbreuk die niet goed geneest, kan levenslange pijn en disfunctie in de vinger veroorzaken. De vingerbotten moeten correct worden uitgelijnd om zonder pijn goed te kunnen functioneren.

Behandeling

Een arts analyseert een vingerbreuk met een röntgenfoto, zodat hij de omvang van de schade kan zien. De meeste vingerfracturen zijn niet ernstig en kunnen zonder chirurgie worden behandeld. De arts gebruikt zijn handen om het bot op zijn plaats te duwen en het de juiste uitlijning te geven. De vinger wordt in een spalk geplaatst om het bot correct uitgelijnd te houden. De spalk wordt meestal drie weken gedragen terwijl het bot geneest. Over het algemeen is het bot na drie weken sterk genoeg om de spalk te verwijderen, maar het bot geneest niet volledig in zijn oorspronkelijke staat gedurende een paar maanden. Bewijs van de breuk kan enkele jaren op de röntgenfoto zichtbaar zijn. Ernstige fracturen kunnen chirurgisch ingrijpen nodig hebben om het bot weer op zijn plaats te krijgen. De operatie wordt uitgevoerd door een orthopedisch chirurg. Tijdens de operatie worden pinnen in het bot gestoken om het in de juiste uitlijning te houden. De hersteltijd na de operatie varieert sterk, afhankelijk van het letsel en de invasiviteit van de operatie.

Genezing

Het lichaam heeft een geweldig vermogen om te genezen. Het lichaam geneest gebroken botten in drie stappen.

1) Ontsteking: de plaats van het letsel zwelt op. De ontsteking wordt veroorzaakt door een verhoogde bloedstroom. Het lichaam verhoogt de bloedtoevoer naar het gebied om cellen van het immuunsysteem naar het gebied te brengen. De cellen verwijderen beschadigd weefsel uit het gebied.

2) Reparatie: Nadat het gewonde gebied is verwijderd van beschadigd weefsel, begint het lichaam externe callus te bouwen. Externe callus is een tijdelijke groei van botstructuur. In het begin is de externe eelt zwak en gevoelig voor letsel. Terwijl de externe eelt groeit, wordt het verkalkt en wordt het sterker. De externe eelt stabiliseert de letselplaats.

3) Restauratie: nadat de externe callus is gevormd, werkt het lichaam aan het bouwen van gloednieuw bot. Het lichaam absorbeert de externe callus terwijl het nieuw nieuw bot opbouwt.

Jongere mensen genezen en bouwen sneller nieuw bot op dan oudere mensen.