Beoordelingen

Wat zijn plaveiselepitheelcellen?


Epitheelcellen zijn de bouwstenen van epitheelweefsel, dat grote vellen vormt die het gehele buitenoppervlak van het lichaam bedekken en de huid helpen vormen. Plaveiselepitheelcellen zijn dun en plat. Deze cellen lijken op vissenschubben. Eenvoudige plaveiselcellen zijn gerangschikt in één laag, terwijl gelaagde plaveiselepitheelcellen zijn gerangschikt in twee of meer lagen.

Eenvoudig of gestratificeerd

Eenvoudige plaveiselepitheelcellen rangschikken zichzelf in een enkele laag. Omdat het weefsel dat ze vormen zo dun is, wordt het over het algemeen gevonden in gebieden die een dun membraan nodig hebben om het transport van voedingsstoffen of afval, diffusie of filtratie mogelijk te maken. Gestratificeerd plaveiselepitheelweefsel wordt gevormd wanneer de cellen zich in twee of meer lagen rangschikken. Dit zijn de meest voorkomende soorten epitheel en worden minder snel beschadigd, omdat ze dikker en sterker zijn.

Plaats

Eenvoudige plaveiselepitheelcellen worden gevonden in de wanden van de haarvaten, in de luchtzakken of longblaasjes, van de longen en in de nieren. Gestratificeerde epitheelcellen bevinden zich op de buitenste laag van de huid en ze omvatten ook alle lichaamsopeningen.

Functie

Eenvoudige plaveiselepitheelcellen vervullen een paar vitale functies voor het menselijk lichaam. In de haarvaten zorgen ze voor de uitwisseling van zuurstof, voedingsstoffen en afval. De cellen die zich in de longen bevinden, maken diffusie of het transport van zuurstof en koolstofdioxide mogelijk. Dit is een essentieel onderdeel van de bloedsomloop. De plaveiselcellen in de nieren filteren water en elektrolyten.

Kanker van

De meeste vormen van kanker zijn kanker van de epitheelcellen, ook wel carcinoom genoemd. Omdat plaveiselepitheel in de meeste organen en op de huid wordt aangetroffen, bestaat de kans dat het in veel gebieden wordt aangetast. Plaveiselcelcarcinoom is het op één na meest voorkomende type huidkanker en is meestal te behandelen.

Gevaarlijke blootstelling

Omdat plaveiselcelcarcinoom zo vaak voorkomt, is het belangrijk om te weten wat de ziekte kan veroorzaken. Blootstelling aan de zon is een risico bij alle huidkankers. Blootstelling aan straling, zowel omgevings- als therapeutisch, is ook een factor die bijdraagt ​​aan veel gevallen van plaveiselcelcarcinoom. Een immuunsysteem dat niet in topconditie is, kan ook bijdragen aan deze ziekte. Mensen met een lichtere huid zijn meer vatbaar voor plaveiselcelcarcinoom en allen zouden hun blootstelling aan potentiële risico's moeten beperken.


Bekijk de video: Digestive System, Part 1: Crash Course A&P #33 (Januari- 2022).