Beoordelingen

Wat zijn de oorzaken van gezichtsuitslag?


Gezichtsuitslag kan om verschillende redenen optreden. Het kan zijn omdat u een allergische reactie op medicijnen heeft of omdat uw huid door bacteriën is geïnfecteerd. Er zijn soorten uitslag die symptomen kunnen veroorzaken zoals jeuk, zwelling, vlekken of zelfs blaren. Sommige vormen van uitslag kunnen gering zijn, terwijl uitslag die gepaard gaat met koorts, gewichtsverlies, spierpijn, vermoeidheid of zweren een teken kan zijn van een ernstige aandoening. Het is belangrijk dat u naar een dermatoloog gaat om de diagnose te krijgen als u een uitslag in het gezicht krijgt en de juiste behandeling zoekt.

Eczeem

Eczeem is een vorm van dermatitis en komt vrij vaak voor bij zuigelingen. Het kan worden veroorzaakt door een dieet of allergische reacties op zeep of wasmiddelen. Meestal verschijnt het in de plooien van de huid zoals achter de ellebogen of knieën, maar het kan ook op het gezicht verschijnen. Het kan behoorlijk jeuken en plekken met eczeem kunnen rood en schilferig overkomen.

Roos

Erysipelas is een vorm van bacteriële infectie. Het wordt meestal veroorzaakt door A. Streptococcus. Als u uw huid snijdt, kunnen de bacteriën in contact komen met de open wond en symptomen veroorzaken. U kunt blaren of laesies op de neus en wangen opmerken. De huid kan warm aanvoelen of uw gezicht kan rood, gezwollen en gekwetst zijn bij aanraking.

Lupus

Lupus is een ziekte die het immuunsysteem aanvalt en komt vaker voor bij vrouwen. Het gaat meestal gepaard met wat eruit ziet als een vlinderachtige uitslag die de neus en wangen bedekt. De uitslag kan verergeren als er tijd in de zon wordt doorgebracht.

Contact Dermatitis

Contactdermatitis komt veel voor bij mensen. Het is meestal een gevolg van een allergische reactie of irriterend, of het nu gaat om parfum, zeep of cosmetica. Als het een gevolg is van irriterende stoffen zoals zeep, kan de uitslag verschijnen als rode vlekken die jeuken. Als u een allergische reactie heeft, misschien op parfums of cosmetica, zal de uitslag verschijnen als een rode, hobbelige uitslag of zelfs blaren hebben.

Rosacea

Rosacea treft vaak volwassenen en verschijnt als een rode, gezwollen uitslag over het gezicht. Meer dan 14 miljoen mensen hebben last van deze aandoening. Soms kunnen er met pus gevulde bultjes of puisten zijn. Soms lijkt het zelfs alsof je gespoeld bent. De delen van het gezicht die het meest worden getroffen door rosacea zijn het voorhoofd, de wangen en de neus.

Medicijnuitslag

Een allergische reactie op medicijnen kan behoorlijk ernstig zijn en heeft medische aandacht nodig. De uitslag begint zich te manifesteren na ongeveer twee weken vanaf het begin van het innemen van het medicijn. De uitslag begint klein, met hier en daar een paar vlekken, maar dan kan het zich verspreiden als een natuurbrand.