Beoordelingen

Wat is de beste manier om dopamine in de hersenen te stimuleren?


Dopamine en noradrenaline zijn beide prikkelende neurotransmitters die belangrijk zijn voor je alertheid, motivatie, geheugen en concentratie. Dopamine heeft verschillende functies in je hersenen en heeft invloed op je gedrag, cognitie, motivatie, vrijwillige beweging, humeur, slaap, leren en aandacht. Wanneer je hersenen voldoende dopamine produceren, voel je plezier, gelukzaligheid en soms euforie. Er zijn een paar manieren om het dopaminegehalte in je hersenen te verhogen; de methode die het beste is, hangt af van wat voor u werkt en hoe uw lichaam op de technieken reageert.

Oefening

Volgens een studie, "Oefening verlaagt oxidatieve stress en ontsteking en herstelt nierdopamine D1-receptorfunctie bij oude ratten", gepubliceerd in het American Journal of Physiology: nierfysiologie in 2007, kan oefening helpen dopaminewaarden te verhogen. De studie, uitgevoerd door artsen van het Heart and Kidney Institute aan de Universiteit van Houston, toonde aan dat lichaamsbeweging niet alleen de dopaminewaarden kon verhogen, maar ook de dopaminereceptorfuncties bij oudere ratten kon herstellen.

Aerboic-oefening is de meest voorkomende oefening die kan worden uitgevoerd om de dopaminewaarden te verhogen. Aërobe training kan zelfs helpen bij het voorkomen van depressies - die soms worden veroorzaakt door een chemische onbalans en lage dopamine-waarden - door de dopamine-waarden te verhogen.

Voedsel

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die dopamine ook van nature kunnen verhogen. Bieten bevat het aminozuur betaïne, dat een antidepressivum is. Volgens een studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition in 2007, werkt de betaïne als een stimulerend middel bij de productie van S-adenosylmethionine of SAM-e. De SAM-e is gekoppeld aan de productie van hormonen zoals serotonine en dopamine. Een studie met de titel "Essentiële aminozuren beïnvloeden interstitiële dopamine-metabolieten in de Anterior Piriform Cortex van ratten", gepubliceerd in het Journal of Nutrition in 1999, suggereert ook dat voedingsmiddelen die rijk zijn aan bepaalde aminozuren dopaminen kunnen stimuleren. Bananen zijn geweldige bronnen van tyrosine, een ander type aminozuur. De neuronen veranderen in dopamine en noradrenaline. Kaas is een erkende vorm van eiwitrijk voedsel. Deze zelfde studie suggereert dat eiwitten, die zijn samengesteld uit aminozuren, ook kunnen helpen bij de productie van dopamine en noradrenaline. Kip bevat ook eiwitten die de toename van de niveaus van de excitatoire neurotransmitters dopamine en noradrenaline bevorderen. Het is ook een geweldige bron van co-enzym Q10 (Co Q10) dat ook het energie-genererende potentieel van bepaalde neuronen verhoogt. Bonen en peulvruchten zijn voedzame eiwitten die zowel uw gezondheid als dopamine kunnen verhogen. Ander vlees, kaas, vis, eieren en zeevruchten zijn allemaal rijk aan eiwitten, zijn voedzaam en zijn allemaal dopamine-boosters. Ten slotte kan watermeloen helpen. Het sap van een watermeloen is vetvrij en zit boordevol vitamine A, B6 en C. Vitamine B6 wordt door uw lichaam gebruikt bij de productie van neurotransmitters zoals melatonine, serotonine en dopamine. Vitamine C daarentegen verbetert uw immuunsysteem en beschermt uw lichaam tegen vrije radicalen.

Supplementen

Volgens het American Journal of Psychiatry kan het innemen van vitaminesupplementen ook helpen het dopaminegehalte te verhogen. Neem vitamine B12, foliumzuur (vitamine B9), omega-3-vetzuren en vitamine B6 op in uw supplementen. Het American Journal of Psychiatry publiceerde in 1997 een studie met de titel "Foliumzuur, vitamine B12 en homocysteïne bij ernstige depressieve stoornis", waaruit bleek dat tekortkomingen in deze vitamines veel voorkomen bij mensen die depressief zijn.