Beoordelingen

Redenen voor zwarte vlekken op teennagels


Vinger en teennagels weerspiegelen vaak de gezondheidstoestand en of er onderliggende problemen zijn. Zwarte vlekken op de teennagels kunnen door veel verschillende problemen worden veroorzaakt of ze kunnen ook niets betekenen, maar het loont om de nagels te controleren en uw huisarts, een dermatoloog of een podoloog te vragen of er gezondheidsproblemen zijn die behandeling vereisen.

Letsel

Het eerste ding om te overwegen met een verkleurde teennagel is letsel. Heb je een teen gestoken of iets zwaars op de nagel laten vallen? Letsel aan de nagel kan gebroken haarvaten onder de nagel veroorzaken en door het bloeden ziet de nagel er zwart of roodachtig zwart uit. De teen kan opzwellen en je voelt de pijn. Het toepassen van koude kompressen en pijnstillers is de manier om een ​​gewonde teen te behandelen.

Runner's Toe

Als je rent en je loopschoenen niet goed passen, kan een zwarte teennagel het gevolg zijn van slecht passende sokken of schoenen. De druk van elke stap in een run bouwt zich op tegen de teennagel totdat weefsels worden gewond en haarvaten worden gebroken, wat leidt tot zwelling en zwarte teennagels. Als de pijn gering is, kan de teen van de hardloper worden genegeerd, hoewel het noodzakelijk is om de behoefte aan geschikte schoenen en sokken aan te pakken.

Teennagel schimmel

Als je een spijkerschimmel krijgt, zijn het eerste teken kleine witte vlekken, een subtiel teken dat gemakkelijk kan worden gemist. Dit type infectie treedt op wanneer u op blote voeten gaat op een vochtige plaats waar mensen samenkomen, zoals sportscholen of zwembaden. Schimmels houden van een warme, vochtige omgeving, wat de gebruikelijke staat van je voeten in je schoenen is. Als de infectie zonder behandeling vordert, kan de teennagel dikker worden en zal de nagel een geelbruine kleur krijgen. Op dit punt kunnen zwarte vlekken verschijnen. Raadpleeg uw arts als u vermoedt dat u nagelschimmel heeft; het is vooral gevaarlijk als je ook diabetes hebt.

Bacteriële infectie

Als je groene of zwarte vlekken op je teennagels hebt, kan het probleem een ​​bacteriële infectie van Pseudomonas aeruginosa zijn, een bacterie die elk deel van je lichaam kan infecteren. Deze gram-negatieve bacterie leeft normaal op ons lichaam en is geen probleem, tenzij het in het gebied tussen de nagelplaat en het nagelbed terechtkomt via een breuk in de huid. Het kan ook vast komen te zitten tussen een kunstnagel of nagellak en de echte nagel. De geur van deze infectie is een zoete geur. Als u vermoedt dat dit de oorzaak is van de verkleuring of uw teennagel, ga dan naar een dermatoloog.

Waarschuwingsbord van melanoom

Zwarte vlekken op de teennagels kunnen mogelijk een teken zijn van melanoom, een zeer gevaarlijke vorm van kanker. Als geen van de andere redenen voor de hierboven genoemde zwarte vlekken op uw teennagels lijken te passen, ga dan onmiddellijk naar een arts om te zien of het melanoom kan zijn. Vroege detectie is de sleutel tot de behandeling van melanoom, een van de snelst verspreide kankers.


Bekijk de video: Schimmelnagels - Wat is de oorzaak en hoe kun je ze behandelen? (December 2021).