Beoordelingen

Welke voedingsmiddelen bevatten veel citroenzuur?


Citroenzuur smaakt buitengewoon zuur en scherp en wekt een rimpelsensatie op. Het komt van nature voor in sommige voedingsmiddelen, vooral fruit. De voedingsindustrie voegt het doelbewust toe aan andere voedingsmiddelen tijdens de productie, vooral omdat het werkt als een effectief conserveermiddel, dat bruin worden en bederf tegengaat. Commercieel geproduceerd citroenzuur wordt typisch bereid door suiker, melasse of dextrose te combineren met een stam van schimmel en het te laten fermenteren.

Citrus vruchten

Zoals hun naam al aangeeft, herbergen citrusvruchten de hoogste concentraties citroenzuur. Citroenen en limoenen en hun onverdunde sappen bevatten het meeste citroenzuur, gevolgd door grapefruits en vervolgens sinaasappels. Limonade en limeade dranken en poeders bevatten de volgende hoogste dosis citroenzuur van voedsel of dranken. Concentraties van citroenzuur in limonades en limonades verschillen per merk.

Andere groenten en fruit

Bijna alle bessen bevatten citroenzuur, waaronder veenbessen, frambozen, aardbeien, kruisbessen en krenten. Rode bessen bevatten een bijzonder grote hoeveelheid citroenzuur, in de mate dat sommige jamrecepten rode bessensap toestaan ​​als vervanging voor citroensap. Andere vruchten die citroenzuur bevatten zijn ananas en tamarindevruchten. Over het algemeen geldt dat hoe meer een fruit smaakt, hoe meer citroenzuur het bevat. Fruit in blik, citrus of anderszins, kan citroenzuur bevatten - lees voor de zekerheid het ingrediëntenetiket. Wat betreft groenten, tomaten, Jeruzalem-artisjokken en in zakken verpakte sla bevatten citroenzuur.

Dranken

Citroenzuur wordt toegevoegd aan bijna alle koolzuurhoudende frisdranken. De grootste hoeveelheden worden toegevoegd aan frisdranken met fruitsmaak, met name de variëteiten met citrussmaak. De meeste alcoholische dranken bevatten geen citroenzuur, met uitzondering van wijn. Citroenzuur vormt zich van nature in wijn tijdens de gisting en wordt soms achteraf toegevoegd om de duidelijkheid te verbeteren.

Divers

Bijna alle jam en fruitconserven bevatten citroenzuur. Zelfs als de jam niet is gemaakt van een fruit dat citroenzuur bevat, zoals druiven, wordt het tijdens de productie toegevoegd om het evenwicht te verkrijgen dat nodig is voor stabilisatie. Bakkers gebruiken citroenzuur in zuurdesembrood om het die zure smaak te geven, vaak verwijzend naar het als 'zout'. Andere bronnen van citroenzuur zijn sorbet, yoghurt met fruitsmaak, zure snoepjes, vitamine C-supplementen en sommige kazen.


Bekijk de video: 10 Producten die Minder Gezond zijn dan ze Lijken (December 2021).