Beoordelingen

Afweermechanismen die worden gebruikt bij een bipolaire stoornis

Afweermechanismen die worden gebruikt bij een bipolaire stoornis


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Bipolaire stoornis is een aandoening waarbij de persoon een gevoel van extreme veranderingen in stemmingswisselingen ervaart. Deze stemmingswisselingen, die 'goede afleveringen' worden genoemd, zijn ingedeeld in vier typen. Bipolaire stoornis kan soms moeilijk te detecteren zijn, omdat de symptomen ervan kunnen lijken op die van andere stemmingsstoornissen. Degenen die aan deze stoornis lijden, kunnen afweermechanismen gebruiken in een poging om de symptomen van een dergelijke stoornis weg te houden.

Ontkenning

Ontkenning is misschien de meest voorkomende vorm van afweermechanisme dat wordt gebruikt bij een bipolaire stoornis en bij veel persoonlijkheids- of stemmingsstoornissen. Een persoon die in een staat van ontkenning verkeert, kan weigeren toe te geven dat er iets mis is en ervoor kiezen in plaats daarvan te geloven dat hij normaal handelt.

Projectie

Projectie is een ander verdedigingsmechanisme waarbij een persoon voelt of ervoor kiest te geloven dat anderen de gevoelens eerder ervaren dan zij. In dit type afweermechanisme weet de persoon die met een bipolaire stoornis omgaat, dat er iets mis is, maar neigt hij anderen de schuld te geven voor zijn onaangename stemmingswisselingen.

Rationalisatie

In dit soort afweermechanisme heeft de persoon de neiging excuses te maken voor onaangename acties. Het individu kan proberen die acties te verdedigen door redenen als uitleg of rechtvaardiging voor dergelijk gedrag te geven. Dit afweermechanisme spoort de persoon aan om gedachten uit te vinden als afweer tegen extreem pijnlijke emoties.

Intellectualisering

Intellectualisatie is gerelateerd aan rationalisatie. In dit afweermechanisme kan het individu ook de neiging hebben om gedachten uit te vinden als buffer voor de pijnlijke emoties die worden gevoeld. De persoon kan een cognitieve analyse formuleren van wat er heeft plaatsgevonden en die gevoelens isoleren tegen de specifieke gebeurtenis die zulke extreme emoties heeft veroorzaakt.

Sublimering

Sublimatie is een ander type afweermechanisme dat wordt gebruikt door mensen die lijden aan een bipolaire stoornis of andere soorten persoonlijkheidsstoornissen. Met behulp van dit mechanisme kan de persoon die extreme stemmingswisselingen ervaart, energie wegleiden van de gevoelens die zich binnenin opbouwen en in plaats daarvan deze energie in iets productiefs of levengevend plaatsen, zoals anderen helpen, in plaats van zich op zichzelf te concentreren. Dergelijke individuen kunnen deze energie ook in verschillende vormen van kunst gieten, zoals muziek, tekenen, schrijven en schilderen.


Bekijk de video: Uitverkleind: Afstand en nabijheid - Infora Arkin (Mei 2022).