Beoordelingen

Gescheurde blaas symptomen


Een gescheurde blaas is een zeer ernstig letsel dat op verschillende manieren kan worden veroorzaakt. Auto-ongelukken, een zware val of een flinke klap in de buik kunnen het veroorzaken, evenals verwondingen opgelopen tijdens bekkenchirurgie. Meestal gaan verschillende symptomen gepaard met de aandoening, die mild kan beginnen, maar vervolgens escaleren naarmate de blaas langer gescheurd blijft. De meeste reparaties moeten chirurgisch en zo snel mogelijk worden uitgevoerd.

Suprapubische pijn

Pijn is een van de belangrijkste symptomen van een gescheurde blaas. De pijn zal suprapubisch zijn, of in het midden van het onderste deel van de buik. De pijn begint vaak op een milder niveau maar zal snel escaleren gedurende een korte periode, vaak tot een ondraaglijk niveau. De pijn zal constant zijn. Tederheid in datzelfde gebied zal de pijn vaak voorafgaan of vergezellen.

Blaasafstand

Blaasuitzetting, wat het onvermogen is om te urineren, is een ander teken dat de blaas kan zijn gescheurd. Als een blaas normaal werkt, kan een persoon naar believen urineren en de blaas volledig legen. Wanneer een blaas is gescheurd, kan de urine onnatuurlijk en abnormaal worden vastgehouden zonder controle van de persoon.

Hematurie

Een gescheurde blaas kan ook leiden tot hematurie, dat is bloed in de urine. Artsen kunnen meestal een probleem markeren, afhankelijk van de kleur en hoeveelheid bloed en in welk stadium van urineren het voorkomt: aan het begin, midden of einde. Bij een gescheurde blaas wordt het bloed tijdens het plassen toegediend. Het zal ook zo overvloedig zijn dat het gemakkelijk met het blote oog kan worden onderscheiden, in plaats van een microscoop nodig te hebben zoals bij andere hematurie.

Zwelling

Gebieden in het onderlichaam kunnen ook opzwellen door een gescheurde blaas. Deze gebieden omvatten waarschijnlijk de billen en het perineum, dat is de bekkenbodem omringd door de schaamboog vooraan, het stuitbeen aan de achterkant en de heupbotten aan elke kant. Mannen kunnen zich ook bevinden met een gezwollen scrotum uit een gescheurde blaas.

Schok

Omdat een gescheurde blaas zo traumatisch en vaak levensbedreigend is, kan de persoon die hieraan lijdt in shock raken. Sommige tekenen van shock zijn een extreem snelle hartslag, ook bekend als tachycardie, en een extreem lage bloeddruk, ook bekend als hypotensie.


Bekijk de video: Kijkoperatie laparoscopie in Máxima Medisch Centrum (December 2021).