Beoordelingen

Wat zijn de oorzaken van een opgeblazen buik en verbranding?


Klachten over buikpijn komen veel voor in de Verenigde Staten. In sommige gevallen kan het probleem verband houden met iets dat een persoon heeft gegeten. Symptomen van een opgeblazen gevoel en branderigheid wijzen echter vaak op het bestaan ​​van een medisch probleem, meestal maagzweer. Een medische evaluatie is nodig om de exacte oorzaak te bepalen.

Deskundig inzicht

Peptische ulcera, de meest voorkomende oorzaak van symptomen van een opgeblazen buik en branderig gevoel, werden ooit verondersteld meestal te worden veroorzaakt door stress of gekruid voedsel. De wetenschap ondersteunt nu echter dat de belangrijkste oorzaak van maagzweren een bacterie is die bekend staat als Helicobacter pylori of H. pylori, volgens onderzoekers van de Mayo Clinic. Er zijn drie hoofdtypen van maagzweren: maag (in de maag), twaalfvingerige darm (in de twaalfvingerige darm van de dunne darm) en slokdarm (onderste gedeelte van de slokdarm). Een slokdarmzweer wordt vaak geassocieerd met chronische gastro-oesofageale refluxziekte.

Symptomen

Symptomen van maagzweer zijn onder meer chronische brandende of knagende maagpijn die meestal optreedt 45 tot 60 minuten na het eten of 's nachts (die wordt verlicht door eten, antacida, braken of een groot glas water drinken), soms gepaard met lage rugpijn, hoofdpijn, een verstikkend gevoel, jeuk en misselijkheid of braken.

Potentieel

Indien onbehandeld, kunnen maagzweren resulteren in interne bloedingen die kunnen leiden tot bloedarmoede, infectie van de buikholte of littekenweefsel dat de doorgang van voedsel door het spijsverteringskanaal belemmert. In sommige gevallen kan interne bloeding ernstig zijn en ziekenhuisopname of bloedtransfusie vereisen.

Overwegingen

Hoewel wordt aangenomen dat maagzweren de meest voorkomende oorzaak zijn van symptomen van een opgeblazen gevoel en branderigheid, kunnen andere medische aandoeningen, zoals darmblokkade, zure oprispingen, darmkanker en het prikkelbare darmsyndroom soortgelijke symptomen veroorzaken. Andere mogelijke oorzaken van een opgeblazen gevoel en verbranding in de buik zijn het gebruik van een groep geneesmiddelen die niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen worden genoemd (waaronder aspirine en vele andere pijnstillers op recept en zonder recept), osteoporose, roken, overmatig alcoholgebruik consumptie en stress.

Oplossing

Diagnostische bloedtesten worden over het algemeen gebruikt om de aanwezigheid van de H. pylori-bacterie te detecteren. Bepaalde medicijnen kunnen echter een vals positief resultaat veroorzaken. Andere testmethoden zijn ademtest, ontlastingstest, röntgenfoto en endoscopie. Bij de behandeling van maagzweren veroorzaakt door een H. pylori-infectie, schrijven artsen vaak een of meer van de volgende soorten geneesmiddelen voor: antibiotica, antacida, protonpompremmers en zuurremmers. In sommige gevallen kunnen dieetveranderingen nodig zijn. Als uit tests blijkt dat maagzweren niet de oorzaak zijn, kunnen artsen testen op kanker of andere soorten infecties.


Bekijk de video: 10 tips tegen een opgeblazen buik (December 2021).